Имаме подем на вирусите, причиняващи остри респираторни заболявания, не само на свински грип, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по БНР.

По думите й това е нормално за сезона, но този път е започнал по-рано и с повече болни. Водещо място с пъти по-често заразяване сред хората има респираторният синцитиален вирус (RSV), който е опасен за новородените и за много възрастните хора.

"При много малките деца и при много възрастните може да протече по-дълго, по-тежко, за седимици, да се получи бронхиолит, да се засегне и по-сериозно и дихателната функция, това води до хоспитализиране на най-малките деца до 4 години. Те са потърпевши, защото нямат изработен имунитет, често са в групи в детските градини", каза проф. Христова.

Този вирус е водещ и в света.

"Мерките са родителите да отделят децата от големи групи хора, това са моите препоръки. Също не трябва да се чака вирусът да се разгърне и тогава да го спрем от детска градина, трябва при първи симтоми да се спре детето от контакт с другите деца", посъветва здравният експерт.

Има два антивирусни препарата за този вирус, но противогрипните ваксини не ни предпазват от него.

Според проф. Христова имаме още две седмици, за да се ваксинираме, защото грипната вълна ще е от януари до март.

"Ваксини срещу грип да се произвежват през цялата година е едно добро предложение. Водят се преговори за закупуване на още противогрипни ваксини, те са търсени в цял свят в момента. Вярно, че всяка година те не достигат, особено тези безплатните при общопрактикуващите лекари за възрастните хора", допълни проф. Ива Христова за БНР.

Дали има връзка между Covid-19 и грипа сега, проф. Христова поясни, че коронавируса го има, макар и в по-малка степен. Самите вируси отварят вратите за нови вируси, но това пак е естествено и не трябва да ни плаши.

Тя съобщи още, че на второ място по честота е риновирусът, също отново при деца. В момента има още аденовируси, паравируси и други.

Във връзка с бактериалната инфекция, причинена от бактериите стрептококи във Великобритания, проф. Христова изтъкна, че това води до повишаване на случаите на скарлатина.

За други западноевропейски страни, както и за България, няма данни за тази инфекция да се е разпространила засега. Това е бактериална инфекция, която се лекува успешно и много добре с антибиотици.

У нас обаче също има подем на случаите на скарлатина. Но специфично антивирусно лечение има за тези бактериални инфекции, което е най-същественото за хората, изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.