Националният център по заразни и паразитни болести регистрира седем нови случаи на грип в София за периода 9-14 декември. При три от тях е установен A(H1N1)pdm09, известен като свински грип, а при други четири е доказан  щам "Хонконг" A(H3N2). Случаите са доказани чрез Real Time RT-PCR.

Вирусите са идентифицирани в носогърлени секрети на 5 деца на възраст 6-8 години, хоспитализирани в СБАЛИПБ "Проф.Иван Киров"  и в секрети на два амбулаторно лекувани пациента на 29 и 57 години от София.

Тази година в Северното полукълбо очакваме да преобладава свинския грип. Разграничаването му от другите варианти на грип само по симптомите е много трудно, защото те са подобни: висока температура, болки в гърлото, кашлица, обща слабост, неразположение, главоболие, болки в тялото.

Ето и по-конкретна симптоматика на свинския грип:

  • внезапна отпадналост - човек трудно може да продължи да работи, тренира, учи, и да извършва какъвто и да е род дейности
  • температурата е над 380C
  • загуба на апетит
  • гадене и повръщане
  • пневмония още на 2-ия или 3-ия ден
  • болки в мускулите на очите, очните ябълки и по цялото тяло

При наличие на тези симптоми е желателно да потърсите незабавно лекарска помощ и в никакъв случай да не прибягвате към самолечение с антибиотици. При невзети мерки и адекватно лечение може да се стигне и до смърт, причинена от дихателна недостатъчност.

Носителите на вирусът могат да пренасят вируса един ден след като са го прихванали и до 7 дни след като са се появили симптомите.