Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха, аз съм привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Според него в момента е постигнат баланс, но трябва да се увеличи контролът върху ограниченията.

"Ако гледаме математическите модели, на края на третата седмица трябва да има резултат от мерките", каза проф. Начев и допълни, че в неговата болница има 30 легла и за момента няма недостиг на персонал.

По думите му възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо, спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. Според него не трябва да се чакат здравни кризи, за да се вдигат заплатите на медиците.

Проф. Начев посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение има заразени медици, но всички са се излекували.

"Финансирането на здравеопазването е сбъркано - и по отношение на това какво плаща НЗОК, и по отношение на това защо го плаща, за отчетена дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък", коментира проф. Начев.

Според него парите за следващата година, предназначени за борба с пандемията, няма да "изтекат", защото са разписани стриктно правилата, по които ще се отпускат. Той уточни, че хората със сърдечни проблеми са едни от рисковите, защото COVID-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове на сърцето.

Проф. Начев допълни, че индиректно вирусът вреди също на сърцето.

"На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Препоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, които нямат OVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар", посочи кардиологът.

Той каза още, че заради пандемията масово пациентите отлагат профилактичните си прегледи, а това води до влошаване на състоянието им.