"Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек. Ваксина никога не се прави в пандемия, тя се прави преди пандемия. Тя е средство за предпазване, а не средство за лечение. Ваксините са полезни, но не сега в пандемията", заяви пред БНР бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

Той припомни, че още по време на правителството на т.нар. тройна коалиция, в което беше министър, е приет Пандемичен план: "120 страници написаха моите хора - професори, доценти, които разбират от тези неща. Този план, ако беше спазван, нямаше да стигнем до този хаос", категоричен беше той.

Проф. Гайдарски сподели личен опит от лечение с ремдесивир, тъй като се е лекувал с него от Covid-19 и се е подобрил бързо. Той изказа учудване, че СЗО не препоръчва употребява на този медикамент при лечение на коронавирусна инфекция.

По думите му в България ситуацията с епидемията е много подценена: "Съществува хаос в организацията на здравеопазването! Веднъж се взема едно решение, после - друго и трето... Това е основното - няма единомислие и това унищожава здравеопазването. Дали ще има Covid болници, дали отделения, дали нещо трето - това доведе до този хаос".

"Не мога да си представя болен да почине на стълбите пред болницата! Да допуснат това! До един ще ги уволня и ще ги дам на прокурора! Ние имаме страхотно здравеопазване, но към 97-а година го разбиха и докарахме дотук, че никой да не знае кой ръководи предния фронт. Ето това се получи от тази демократична диверсификация в здравната помощ", коментира проф. Радослав Гайдарски.