Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 1% пред ГЕРБ, а "Левицата!" вероятно влиза в парламента, за сметка на "Български възход". "Има такъв народ", "Български възход" и НДСВ нямат шанс да получат представителство в 49-ото Народно събрание. Това сочат резултатите от последното социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 16-19 март 2023 г. сред 1021 пълнолетни граждани (1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души), интервюирани "лице в лице".

Пет сигурни партии в парламента, шестата зависи от избирателната активност 

Според директора на центъра Юлий Павлов, който даде пресконференция в БТА, се очертава парламент с пет сигурни партии, а шестата зависи от избирателната активност.

Обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" получават 25,7%, ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 13,8%, "Възраждане" са с 12,5%, БСП събират 8,1%. "Левицата!" има точно 4%, като шансовете ѝ да премине четирипроцентната бариера две седмици преди вота са 50 на 50, уточни Павлов. 

Според него това много зависи от избирателната активност, която според изследването, ще е сходна с тази на предходните избори - 2,4 и 2,7 млн. души ще отидат до урните. 42,1% от запитаните дали ще гласуват казват "Да, ще гласувам и съм решил за кого", 16% - отговарят с "Ще гласувам, но не съм решил за кого", 17,9% казват, че не са решили дали да гласуват, 20,3% са категорични: "няма да гласувам", а 3,7% не дават отговор. 

Според Юлий Павлов връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, тъй като шоковото въвеждане на принудително машинно гласуване е отказало почти половин милион души. По думите му сега на тези избори те няма да се върнат, тъй като са били разочаровани от поведението на политиците.

Няма политик с положителен рейтинг

"Можем да кажем, че вече няма политик с положителен рейтинг", обобщи Павлов отговорите на друг от въпросите в допитването - "Имате ли доверие на следните политици/личности?". За президента Румен Радев 44% отговарят с "по-скоро имам", а 47,4 - "по-скоро нямам". Следва го вицепрезидентът Илияна Йотова с 37,3 на сто одобрение. 34% е доверието в служебния премиер Гълъб Донев срещу 52% недоверие. Между 20-25 на сто е одобрението за политиците Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Мая Манолова, Стефан Янев, Огнян Герджиков, Ива Митева и Костадин Костадинов. 

Запитани как се справя служебното правителство, 31,4% от анкетираните казват "по-скоро успешно", 52,6% "по-скоро неуспешно", а 16% не дават отговор. 

Трябва да има правителство, дори с цената на големи компромиси 

61,2 на сто от участниците в проучването смятат, че новият парламент трябва да излъчи редовно правителство, дори с цената на големи компромиси. 25 на сто отговарят с "не" и ако трябва да се преминават т.н. "червени линии", които партиите си поставят.

Павлов коментира, че най-голямо е желанието за сформирането на редовно правителство сред избирателите на ГЕРБ-СДС. Близо 80 на сто от тях смятат, че трябва да се сформира редовно правителство, дори и с цената на големи компромиси, докато за избирателите на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" този процент е 70. 

Идеята, че симпатизантите на ПП-ДБ не искат на този етап правителство тук се разколебава, коментира Павлов. Близо една трета от запитаните смятат, че новият парламент ще излъчи редовно правителство, но близо половината 48,2% са на мнение, че по-скоро няма да излъчи и тук песимизмът преобладава.

50,3% от анкетираните са на мнение, че ако никоя от водещите политически сили не успее да сформира мнозинство, най-добрият вариант за страната е да се състави правителство от експерти, без участието на лидерите, подкрепено от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 30 процента са на мнение, че президентът Румен Радев трябва да продължи да управлява чрез служебни правителства. 

Павлов коментира, че две трети от избирателите на ПП и ДБ подкрепят подобен тип експертно правителство, три четвърти от избирателите на ГЕРБ-СДС - също. 

"Не" на промяната на датата на Националния празник 

Три четвърти от анкетираните 74,7 на сто не смятат, че трябва да се променя датата на Националния празник на България - 3 март. Тези, които смятат, че трябва да се промени, са едва 16 процента от анкетираните. Очаквано не искат да се променя датата на Националния празник симпатизантите на БСП и "Възраждане", но и над 60% от симпатизантите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също смятат, че трябва Националният празник да остане на 3 март. 

Десните партии, които се заиграват с тази тема, отново не са уцелили нагласата на собствените си избиратели, коментира Павлов, цитиран от БТА. 

"Мижав" интерес към темата за борбата с джендър идеологията 

Най-важната тема за избирателите по време на предизборната кампания са високите цени и инфлацията. Тя е посочена от близо 90% от хората, следват темите за здравеопазването и борбата с корупцията, определени като най-важни по време на кампанията от 35 на сто, темата за социалната политика е посочена от 24,8% от хората и позицията на България за войната в Украйна - 21,4 на сто. 

Павлов определи като "мижав" интереса към темата за борбата с джендър идеологията. 83,5% от участвалите в проучването смятат, че държавата трябва да въведе таван на цените на основните хранителни продукти. Именно високите цени, инфлацията, безработицата и ниските доходи се определят като основен проблем за 64,3 на сто от участвалите в проучването.