Президентът Румен Радев изнесе реч по време на тържествената заря-проверка по случай Националния празник на Република България, която беше проведена на площад "Народно събрание" тази вечер.

"Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически. Апостолът на свободата Васил Левски формулира идеята за чиста и свята република, честното перо на Макгахан донася истината за клането в Батак. Това е война за слабите и угнетените, която има идеята не да отнема, а да даде свобода", каза в речта си Румен Радев.

По думите му българският народ приема като свои герои украинци, финландци, поляци, руснаци.

"Тази сутрин, заедно с хиляди българи, се поклонихме пред подвига на нашите славни опълченци на Шипка. Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои. Но доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност. 3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина, около идеала на Левски, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан или богатство, заедно градят чистата и свята република", отбеляза държавният глава.

Той отбеляза, че суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия.

"Прекланяме се пред нашите предци. Свободата и справедливостта никога не се дават даром, всяко поколение трябва да ги извоюва. Вечна памет за героите, да живее България", завърши речта си президентът Румен Радев.