Президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

"Във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2024 г. президентът Румен Радев днес издаде указ, с който прекрати правомощията и освободи от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев", обявиха от "Дондуков" 2. 

Вчера стана ясно, че главният секретар на МВР е в болничен и е приет в лечебно заведение заради хипертония. 

След акцията в Агенция "Митници" на 3 април Живко Коцев се появи на снимки с обвинените за контрабанда баща и син Марин и Стефан Димитрови. Доскорошният главен секретар на МВР пък подаде оставка, за която премиерът в оставка Николай Денков обяви, че била под натиск от вътрешния министър Калин Стоянов.

Скоро след това обаче Коцев оттегли оставката си. В крайна сметка кабинетът "Главчев" предложи на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев.

"Дали, от кого, при какви условия е имало натиск върху главния секретар на МВР. Дали и как името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата - трябва да се провери абсолютно щателно", пък каза вчера президентът Румен Радев. "Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен", коментира още държавният глава пред журналисти. 

Функциите на Живко Коцев временно ще изпълнява един от заместниците му - Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на МВР.

До назначаването на титуляр, длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев

Снимка: БТА

Кой е Димитър Кангалджиев?

Името му неотдавна беше замесено в скандал, след като бившият вътрешен министър Иван Демерджиев го обвини, че е замесен в трафик на мигранти. Самият Кангалджиев обяви, че ще търси правата си по съдебен ред, а от МВР припомниха, че преди време той е бил назначен за зам.-директор на ГДБОП лично от Демерджиев, като е бил и награден от него с "Почетен знак на МВР" от трета степен.

Официалната му биография сочи, че Кангалджиев е роден на 15 март 1982 г. Придобива магистърска степен по специалност "Право" в Югозападния университет "Неофит Рилски", и бакалавърска - по специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред" в Академията на МВР. Владее английски и руски език, показва информация в сайта на МВР.

През 2005 г. Кангалджиев започва работа в системата на МВР, като заема длъжността "разузнавач" първо в отдел "Криминална полиция" при СДВР, а по-късно - в отдел "Контратероризъм" в ГДБОП. В периода 2010 - 2015 г. е началник на група "Криминална полиция" при РУП - Костинброд, след което до 2016 г. - началник на РУ - Ботевград. От 2016 до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел "Криминална полиция" в ГДНП. От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел "Специални операции" в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември 2023 г. е заместник-директор на главната дирекция. Преминал е допълнителни курсове и специализирани обучения. Награждаван многократно за постигнати високи резултати в служебната дейност.

Със заповед на министъра на вътрешните работи, от 28 септември 2023 г. временно е преназначен на длъжност заместник главен секретар на МВР, а със заповед от 30 ноември същата година е титуляр на позицията.