Малко след като бившият министър на вътрешните работи Иван Дерменджиев заяви в телевизионно интервю, че имало оперативна информация, според която зам.-главният секретар на МВР е замесен в трафик на мигранти, от ведомството излязоха с позиция по темата. Оттам обявиха още, че визираният висш държавен служител ще си търси правата в съда. 

"Пресцентърът на Министерството на вътрешните работи информира, че твърдението, изразено днес от г-н Иван Демерджиев в сутрешния блок на бТВ за изтекла оперативна информация, която замесва заместник-главния секретар на МВР в трафик на мигранти, не отговаря на истината.

Във връзка с това г-н Димитър Кангалджиев ще търси правата си по съдебен ред.

Припомняме, че лично г-н Иван Демерджиев, в качеството си на министър на вътрешните работи, е назначил г-н Димитър Кангалджиев за титулярен заместник-директор на ГДБОП и го е наградил с "Почетен знак на МВР" - III степен.", заявиха от вътрешното ведомство.

Часове по-рано бившият МВР-шеф заяви в интервюто: "Ако има съмнения в представители на ГЕРБ, че заместник главният секретар е замесен в трафик на мигранти, има такава изтекла оперативна информация, какво да говорим за редовите служители и за начина, по който се опазва българската граница. Има оперативна информация, а този човек в момента е заместник главен секретар в МВР".

"Тази информация е достояние както на австрийската страна, така и на всички европейски и български партньори. Не може да се допускат такива хора с такава биография да достигат до постове, които са в подножието на най-високите постове в МВР. Когато се назначава един служител, се взима кадровата справка му и се вижда, че има такава информация. Когато се види, че има такава информация, той не може да бъде допускан до такова ниво на управление", допълни Демерджиев.

По думите му, когато той беше вътрешен министър, въпросният човек е заемал по-нисък пост в системата, но не е имало достатъчно данни да бъде отстранен и сроковете за дисциплинарно производство са били изтекли.