Лидерът на КТ "Подкрепа" си навлече гнева на майките на деца с увреждания, след като по време на срещата в Министерския съвет, им подвикна: "Престанете да разхождате тези клети деца". Майките му скочиха - "вие сериозно ли", не вярвайки на ушите си, какво им казва синдикалният лидер. Сцената се разигра в Министерския съвет, където вървяха преговорите по законопроекта, съобщи "Канал 3".

Манолов се обяви срещу готвените промени, изготвени от омбудсмана, защото нямало логика една дневна услуга да бъде въвеждана в отделен закон.

"Убиец!" креснаха в лицето му на излизане от МС жените с черни тениски и не спряха, докато той не отмина, възмутени, че иска и без това обречените им деца да си стоят само вкъщи.

"Току-що казаха, че ние сме безотговорни майки. Че нямат финансовия ресурс да изведат техните членове на улицата, от което ние подразбрахме, че сме платени и че децата ни не трябва да излизат и трябва да си ги приберем. Нашите деца нямат право да виждат слънцето и да са на улицата, според г-н Манолов от КТ "Подкрепа", възмути се през сълзи една от майките.

Нарекоха ни безотговорни майки, че извеждаме децата си, платени сме били, обслужвали сме нечии интереси, обясняваха една след друга разплаканите и афектирани жени.

"Разчетоха по различен начин това, което ние сме заложили в закона и казаха, че сме дирижирани, че едва ли не някой ни плаща, че г-жа Мая Манолова седи и командва парада зад гърба ни. Не знам колко пъти трябва да кажем - никой не е зад гърба ни! Излязохме, защото нищо не се правеше.", нареждаше през сълзи друга от майките.

Законопроектът за личната помощ да бъде припознат от работната група, която подготвя Закона за социалните услуги, като работещите му текстове да се използват в него. Финансирането на личната помощ ще бъде част от Закона за хората с увреждания, който също в момента се подготвя от работна група, в която участват и протестиращите майки. Това реши Националният съвет за интеграция на хората с увреждания, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на заседанието.

Той съобщи, че ще информира правителството и премиера за това, че решаването на проблема на хората с увреждания трябва да е водещ национален приоритет и за него трябва в кратко време да се намери очакваното решение. Това трябва да стане чрез приобщаване на всички системи - здравната, образователната и осигурителната, каза Бисер Петков. Той подчерта, че ще е нужна и подкрепа на финансовото министерство.

Докато министър Петков обобщаваше пред журналисти резултатите от заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, протестиращите майки на деца с увреждания скандираха пред МС - "Убийци", съобщи БТА.

Мая Манолова с майките на деца с увреждания

Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова повтори, че законопроектът е разработен от нейния екип, заедно с протестиращите майки и допълни, че решението е на политиците дали ще му дадат подкрепа. Това е честен закон, който дава възможност за подкрепа на всички хора с увреждания с право на чужда помощ, изтъкна тя и отбеляза, че в момента едва 14 хиляди от имащите право общо 77 хиляди, получават такава.

Законопроектът за личната помощ, разработен от омбудсмана Мая Манолова, не получи подкрепа от национално представителните организации на хората с увреждания, от синдикати, работодатели и от финансово министерство. Сред основните аргументи е противопоставянето на хората с увреждания и фокусирането на закона само към една социална услуга - личен асистент. Те изтъкнаха, че в момента работна група прави закон за социалните услуги и нов закон за хората с увреждания, в който по-всеобхватно се уреждат проблемите на тези хора.

Разходите за лична помощ са между още 100 милиона допълнително до 1,1 -1,5 млрд. лева по оценка на различни експерти. Бисер Петков поясни, че ножицата е заради различната методология на изчисляване на възнагражденията на асистентите и броя часове, за които те ще се грижат за хората.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров поиска допълнително 100 млн. лева за хора с увреждания

Снимка: БТА

Да бъде поне удвоена чуждата помощ от 90 лева и да не е регламентирана в КСО, а да бъде заложена в Закона за държавния бюджет, предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него още с този бюджет МФ трябва да намери допълнително около 100 милиона лева.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи законопроекта като аматьорски и противопоставящ хората с увреждания, преследващ политически цели.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски съобщи, че според информационната система на Агенцията хората с увреждания в България са над 648 хиляди. Той обяви, че изчислявайки необходимите средства за осем часа подкрепа за хората, които не могат да се справят сами при минимална работна заплата от 560 лева за 2019 г., ще са необходими 667 милиона лева.