Пожарът на българо-гръцката граница се е разрастнал на фронт от 20 километра, предаде БНР. Най-сериозна е била ситуацията под връх Свети Илия. Първата мисия на военния хеликоптер бе да облива района с вода. На терен са помагали спасители с пожарни коли.

Виж повече снимки тук >>>

До вечерта пожарът трябва да бъде заграден от всички страни, каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН). На място той се запозна с обстановката. Каза, че засегнатата площ е огромна. "Организацията, която е създадена, е правилна и усилията на повече от 280 човека дават резултат. Все още пожарът не е толкова ясно видим, защото продължава димът, но с тези усилия се надявам до няколко дни да приключим тук дейността си, поради което е важно да не отслабват усилията", заяви комисар Николов.

Той обясни, че причината пожарът да навлезе от гръцка на наша територия е южният вятър в последните дни. Координацията между България и Гърция е добра, не се налага гръцки самолети да гасят у нас заради неподходящия релеф.

В момента няма активно разрастване на площта на пожара. През нощта по направените просеки ще дежурят между 20 и 25 човека с автомобили.

"Оптимист съм, че до края на деня пожарът ще бъде затворен по периметъра, което не значи, че ще бъде угасен. Според мен прогнозата е: до първия дъжд на терен ще има хора. Разстановката и утре остава, както днес, със сили на пожарна, горски, доброволци и военни, ловни дружинки", обясни главен комисар Николов.

И утре на разположение ще бъде хеликоптерът, който днес се включи в гасенето. По думите но директора на пожарната към момента не са необходими допълнителни сили, но всяка помощ е добре дошла.

Главният комисар също така отбеляза, че 1100 пожара са възникнали у нас само за седмица. Най-тежко засега остава край границата с Гърция.

"Вчера в късния следобед там имаше сериозен дъжд, който им помогна, но колегите са горе, на високото, и дежурят. Поддържаме връзка с тях и през оперативните центрове в столицата", каза още главен комисар Николай Николов.

Днес в борбата с огъня се включиха летателна техника и близо 300 човека. Сред тях бяха пожарникари, горски служители, военни, доброволци и ловци.

Борбата с огнената стихия продължава вече седмица на територията на България, а от гръцка страна - повече от две.

АНА-МПА съобщи, че 16-яj пореден ден гасенето на големия пожар в планината Папикио в Северна Гърция на границата с България продължи с наземни средства.

Преди няколко дни пожарът навлезе и на българска територия в района на връх Вейката край кърджалийското село Кирково. Пожарът е в труднодостъпен район, в който гори предимно подлесът на букови и дъбови гори.

Според информация на гръцката противопожарна служба в зоната на огъня действат 320 пожарникари с 31 цистерни, а също техника на армията и местните власти.

До момента по данни на гръцката държавна телевизия ЕРТ са изгорели най-малко 11 500 декара, от които 8500 на гръцка територия, а останалите на българска.