Хеликоптер Ми-17 с екипаж от Военновъздушните сили (ВВС) се включи в гасенето на голям горски пожар в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, съобщиха от Министерство на отбраната.

Огънят възникна вчера в гръцката част на Родопите, а по-късно се прехвърли на българска територия в района на връх Вейката. През последното денонощие се разрастна, допълни регионалният сайт kardjali.bgvesti.net.

Засегнати са борова и букова гора - над 20 дка гори. На няколко пъти огнищата се прехвърляха на наша територия - в землището на село Горно Къпиново.

Районът е труднодостъпен, което наложи в гасенето да се включат военнослужещи, след искане от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и разрешение от началника на отбраната.

Няколко десетки пожарникари и служители от българска страна са на терен денонощно от почти три дни в района на Вейката. "Помолихме гърците за помощ, но техните хеликоптери не могат да навлизат в нашето въздушно пространство", каза пред журналисти областният управител Даниел Делчев.

Около 35 горски служители и 22 пожарникари участват в гасенето. Към момента няма застрашени населени места, предаде NOVA.

В готовност да предостави сили в потушаването на огъня е и екип на пожарната в Крумовград.

На място е директорът на пожарната в Кърджали - комисар Сергей Заимов. Според огнеборците пожарът вече не е върхов, а низов - горят треви, храсти и горска постеля.