Огънят обхванал покрива на историческата къща малко след 08:00 часа тази сутрин. Екип на пожарната е загасил пламъците.

Вижте снимки >>

Постройка е близнак и едната част е купена от младо семейство миналата година. Те са теглили голям кредит с ипотека, направили ремонт на своята част, но огънят е тръгнал от стария комин. Според строителите той е правен по стара технология, залепен е за гредата на покрива и не подлежал на реконструкция, съобщи smolyan.bgvesti.net.

Пожарът лумнал именно от димоотвода. Той е  опожарил цялата покривна конструкция, както и цялото имущество и мебели на семейството, купило етажа под нея. Изгоряла е и частта на къщата, в която живее собственикът на другата половина на къщата Георги Бакалов и семейството му.

Екип на пожарната в Смолян успя да спаси от цялостно опожаряване старата къща. Въпреки това хората са в шок, затънали са в кредити и не знаят как ще се справят със ситуацията.

Преди години в къщата е живял видният писател и общественик Тома Стоянов Попратилов, известен с литературния си псевдоним – Садукей. Роден е на 19 октомври 1892 г. Завършва трикласното училище в родното си място и българското педагогическо училище в Серес през 1910 г. Започва работа като учител в Райково. Заедно с това участва активно в църковно-училищния и революционен живот, работи и за стопанското развитие, просветата и културата на родопския край.