САЩ смятат, че котвата на кораб, атакуван в Червено море от йеменските бунтовници хуси, е прерязала подводни кабели, използвани за международна комуникация и интернет, съобщи днес служител на Пентагона, цитиран от Франс прес и БТА.

"Сега мислим, че повредата на подводните кабели е в резултат на ракетната атака на хусите от 18 февруари срещу (плавателния съд) "Рубимар", който след това потъна", каза той.

Нападението "е накарало екипажа да пусне котва и да напусне кораба. Първоначалната оценка показва, че котвата най-вероятно, докато се е влачила по дъното, е прерязала подводните кабели, които предоставят комуникация и интернет на целия свят", допълни цитираният представител на министерството на отбраната на САЩ.

"Рубимар", търговски кораб под флага на Белиз, управляван от ливанска компания, потъна в събота заедно с товара си от над 21 хил. тона амониев фосфат и сулфати.

Подкрепяните от Иран хуси започнаха да атакуват кораби в Аденския залив и в Червено море в знак на солидарност с палестинците в Газа, обсадени по време на мащабното израелско военно настъпление след атаката от 7 октомври от палестинското ислямистко движение "Хамас" на израелска територия. Те обявиха, че ще атакуват израелски, американски и британски кораби, както и съдове, плаващи към израелски пристанища, като така сериозно пречат на морския трафик.