Това заяви президентът на островната държава Вануату Болдуин Лонсдейл след опустошителния циклон Пам, минал през архипелага в Южния Пасифик, и призова международната общност за помощ в тази тежка задача, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

"Най-спешно ни трябва хуманитарна помощ, а в по-дългосрочен план ще се нуждаем от финансова помощ и съдействие, за да започнем възстановяване на инфраструктурата. Трябва отново да строим всичко", заяви Лонсдейл, отпътувайки от японския остров Сендай, където участва в конференция на ООН, посветена на превантивните действия с оглед природни бедствия.

По думите му, климатичните промени са допринесли за това бедствие.

По официални данни при стихията са загинали шестима и са ранени над 30 души, основно в столицата Порт Вила, но според властите цифрите не са окончателни. Над 90% от домовете в Порт Вила пък са разрушени.

"Това е тежък удар за цялата страна. След целия напредък, постигнат в последните две години, този мощен циклон разруши напълно всички изградени от правителството съоръжения", допълни президентът.

Усилията на хуманитарните организации да окажат помощ на жителите на най-отдалечените острови от архипелага са силно затруднени.
По думите на Хло Морисън, координатор на организацията „Уърлд вижън“, цели села са унищожени в отдалечените райони на Вануату.

Правителството на страната обяви бедствено положение, а Австралия и Нова Зеландия изпратиха хуманитарна помощ, след като президентът Балдуин Лонсдейл отправи молба. Електропроводите и телефонните линии в страната са прекъснати.

Не можем да комуникираме извън рамките на Порт Вила. На този етап разрушенията са мащабни, но нямаме представа колко домове са унищожени. Наистина положението е зле. Много зле“, заяви координаторът от службата по бедствия на Вануату Паоло Малату. 

„Пам“ продължава движението си на юг и се приближава към Нова Зеландия. Добра новина е, че силата на циклона намалява. През изминалите дни той имаше пета, максимална степен на мощност, като скоростта на вятъра надвишаваше 300 км/ч. В понеделник циклонът е отслабнал и е приведен в ранг „бивш тропически циклон“.

При все това в много райони на новозеландския Северен остров скоростта на поривите на вятъра тази сутрин достигаше около 144 км/ч. Няколко района на острова бяха наводнени от проливни дъждове и властите евакуираха местните жители.