Това каза Вера Кирилова, мрежови кординатор на Националния алианс за работа с доброволци, предаде Фокус.

По думите й дарението вече е подготвено. "Това от, което има най-голяма нужда в пострадалите райони във Врачанско, са доброволци", каза още Кирилова. Според нея много уроци са научени след наводнието във Варна, които сега се прилагат в Мизия.

Тя каза, че за хората, които искат да помогнат, има осигурени достатъчно храна, дрехи, лопати, ботуши.

"Истината е, че в момента има нужда от здрава работна ръка, а след това ще има нужда от вещи", каза още Вера Кирилова.

От засегнатите 700 къщи от водното бедствие в Мизия, са проверени 350. Годни за живеене са само 75.

В бедстващия град има остра нужда освен от доброволци и от оценители, каза пред БНР кметът на града Виолин Крушовенски.

Той обясни, че до дни ще завърши огледът на засегнатите от бедствието домове и инфраструктура. Тогава трябва бързо да бъде остойностен финансовият размер на щетите, за да може в кратки срокове пострадалите хора да бъдат обезщетени. Кметът призова за експертна помощ от техническите служби на общините, Строителната камара, Съюза на архитектите и други браншови организации.

Две седмици след наводнението бедстващият град все още се отводнява. Помпите събират водата през уличния дренаж в ниските части на града, за да се оттегля по естествен път. Отводняват се и къщи и дворове. Доброволци помагат на пострадалите хора в разчистването на тинята и съсипаното имущество. Продължава дезинфекцията и извозването на останките от удавените животни.

Как да помогнем

БЧК продължава да набира финансови средства за пострадалите от наводненията в страната:

Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД IBAN: BG64UNCR76301078660913 BIC: UNCRBGSF 1000 София, ул."Калоян" № 3 (За пострадалите от наводненията в страната).

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията: • през Epay Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи / victims of disasters and crises

• с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи.


АНКЕТА: Как бихте помогнали на пострадали при бедствия?