Продължават проливните дъждове в съседна Гърция. Циклонът "Нефели" отнесе пътища и блокира курорти.

Критична остава обстановката в северните части на страната. Най-засегнати са районът на Халкидики и вторият ръкав Ситония.

Властите в Никита поискаха да бъде обявено бедствено положение в курорта, който претърпя библейски бедствия. Цели коли и контейнери за боклук са били отнесени от пороя. Засегната е инфраструктурата на пристанището, разрушена е настилката на много улици. Наводнени са приземни етажи и магазини, а много автомобили са блокирани във водата.

Никити се намира на 98 километра от Солун, разположено е на южния бряг на полуостров Халкидики, между полуостровите Касандра и Ситония.

Големите са проблеми и в Ситония където се изсипа огромно количество вода. Пожарната се опитва в последните часове да изпомпва вода от жилища, мазета и складове.

Проблеми от силния дъжд има и на ръкава Касандра. В Неа Мудания пътищата се превърнаха в реки. Потокът в село Сивири излезе от контрол. Апелира се за голямо внимание на водачите и пешеходците.

"Има много коли на нищо неподозиращи хора, които не знаят какво ще се случи, няма кой да предупреждава хората", пишат в социалните мрежи граждани.

Циклонът достигна и България. В 11 области е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици за днешния 27 юни. Във всички останали области на страната кодът е жълт, съобщава Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. 

В областите Ловеч, Пловдив, Смолян, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково и Бургас през нощта се очакват значителни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Очакваните сумарни количества са между 45 и 65 л/кв.м.

През деня след временно спиране около и след обяд отново ще има краткотрайни превалявания. В останалите части на страната също се очакват интензивни валежи с гръмотевици и количества между 20 и 35 л/кв.м, а на места и до 40 л/кв.м.