Оранжев код за опасно време в цялата страна обяви НИМХ за четвъртък, 28 юни. Изключение от тази прогноза прави единствено Видинско, за където е "отреден" предупредителен жълт код.  

Опасно заради обилни валежи ще е времето в областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, София-град, Перник и Кюстендил. Във всички останали области освен за силни дъждове се предупреждава и за опасна гръмотевична активност.  

В област Видин жълтият код е за обилни валежи.

При оранжев код за гръмотевична активност НИМХ предупреждава за "силни гръмотевични бури с големи последствия" и препоръчва да се пазим от мълнии. "Възможни са поражения върху сгради и дървета. Възможни са внезапни наводнения, пориви на вятъра и градушки. Могат да се очакват и смущения в транспорта и дейностите на открито."

При опасно заради обилни валежи време НИМХ съветва да пазим себе си и нашата собственост. "Възможни са наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг."