На поклонението в Столичната библиотека сред множеството музиканти, артисти, приятели и фенове бе и президентът Петър Стоянов /1997-2002 г./, предаде БТА.

"Няколко поколения се възхищаваха от огромния талант на Петър Гюзелев и от щедростта, с която той даряваше публиката. Той остави прекрасна следа в музиката, но е важно и публичното му послание, че трябва да бъдем винаги ценни, да подаваме ръка на хората в нужда, вместо да гледаме само личния си интерес",
се казва в съболезнователния адрес на президента Росен Плевнелиев.
 
"Петър Гюзелев бе голям музикант и голям човек. Със своето творчество той остави незаличима следа в българската музика и трайна диря в сърцата на поколения българи", посочва в съболезнованието си премиерът Марин Райков.
Изключителен талант и всеотдаен творец, той винаги ще бъде пример за бъдещите музиканти в България, допълва премиерът.

В съболезнователен адрес министърът на културата Владимир Пенев припомня, че Петър Гюзелев е истински рокаджия, без който "Щурците" нямаше как да се превърнат в легендата, вдъхновила поколения меломани.

"Пеци правеше всичко с много хъс и с вярата, че най-важното в човешкия живот е смирението. До последния си дъх той пишеше нови песни, подготвяше два нови албума, не мислеше за болестта, а за това какво послание да отправи към хората със своето творчество. А посланието му бе простичко - да помагаме на нуждаещите се, да даряваме повече човечност, да милеем за културата, се казва в писмото на министъра.
 
Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Освен множеството популярни песни на "Щурците" като "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Неизживените неща", "Светлият век", "Кой съм" и "Кралят рок", Гюзелев оставя музикални послания и с групата "Стари муцуни".

За заслугите си в областта на културата и изкуството през 2009 г. той получава орден първа степен "Св. Св. Кирил и Методий". Има и редица престижни награди, но истинското признание е на множеството меломани, които се кълнат, че китарата на Пеци е една от най-добрите, не само в България.