Тази информация бе съобщена от председателя на катедралния храм „Александър Невски” епископ Тихон, който я е получил от Варна, цитиран от bTV. 

Владиката Кирил бе открит около 8.15 ч. вчера мъртъв в морето при местността Траката край Варна. Окръжният прокурор Владимир Чавдаров съобщи, че непосредствената причина за смъртта е удавяне, като по тялото няма външни травми и данни за насилствена смърт.

Учудихме се много на случилото се вчера, защото той бе добър плувец. Но ние, хората, винаги надценяваме себе си. Истината е, че като попадне на такова студено течение човек, мускулите му се вцепеняват и нито може да диша, нито да се движи”, допълни епископ Тихон.

Той определи покойния митрополит Кирил като „силно обичан и мразен” човек.

„Произношението му беше доста неясно, но пък беше с ясни изказвания. По-добре е да си спомняме за него не за прескъпия му автомобил, който между другото не е нищо особено, а с грижите за младите наркомани в епархията му”, коментира още свещеникът.

По-късно пред bTV окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обясни, че е изискана справка за подводните течения в морето в района, където е починал митрополитът.

Поклонението пред митрополит Кирил ще бъде в четвъртък в катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна. От 8 ч. тялото на владиката ще бъде положено за поклонение в Катедралата. Час по-късно ще бъде отслужена Света литургия, а за 11 ч. е насрочено опелото, на което се очаква да присъства и Българският патриарх Неофит. Погребението на дядо Кирил ще е в Алеята на митрополитите в Старите варненски гробища.

Епископ Тихон каза още, че днес предстои заседание в пълен състав на Светия Синод, на което ще бъде избран временен наместник на Варненската и Великопреславска епархия. Избраният наместник пък ще трябва да подготви избори на митрополит в тримесечен срок.

Тогава клирът ще избере двама епископи от една листа, съставена непосредствено преди избора. Те ще бъдат представени на Светия синод и ще има канонически избор – от тези двама”, допълни епископ Тихон.

Около 20 епископи отговарят на изискванията за митрополит, обяви говорителят на Варненската митрополия отец Дончо Александров, цитиран от Дарик радио.

Кандидатите трябва да имат висше православно богословско образование, да са прослужили в клира най-малко 10 години, да са живели в манастир поне три години и да са на възраст между 35 и 70 години. Другите изисквания към тях са да се отличават с правилни мисли върху православната вяра, със здрав разум, добродетелен и благочестив живот, да не са осъждани от църковен съд.

По-късно Александра Карамихалева - ръководител на отдела "Връзки с обществеността" при БПЦ уточни, че е възможно на днешното извънредно заседание на Светия синод на БПЦ да не се избере наместник на Варненската и Великопреславска епархия, предаде БТА.

По думите на Карамихалева, има вероятност митрополитите да вземат това решение след погребението на митрополит Кирил. Тя уточни, че "овдовялата епархия може да функционира без ръководител до три месеца".