Представители на Посолството на САЩ в България и на Lockheed Martin разясниха на пресконференция подробности за изтребителите F-16 Блок 70.

"С изтребителите F-16 ще гарантира българските ВВС да се продължи традицията на смелост. България има славна история. Тази покупка е свидетелство за това, че ще бъдем по-силни", заявиха на пресконференцията.

От Lockheed Martin обясниха, че имат 29 държави, които са им партньори. Сред тях са Словакия и Гърция, както и други от НАТО.

"В България ще летят най-добрите модели на F-16, които ще имат пълни възможности. F-16 може да носи всякакъв вид въоръжения. С подкрепата на посолството на САЩ в България се постигнаха договорки за пълна съвместимост с НАТО. Първият самолет ще бъде завършен декември 2020 година и на него ще могат да се обучават българските пилоти, техници и авиоинжинери. 2024 година ще бъдат доставени всички поръчани самолети. Българските експерти ще се обучават в САЩ. Самолетите за България ще се забавят заради поръчка от Бахрейн", обясниха от Lockheed Martin.

От компанията информираха, че се разработват различни видове симулатори, за да могат да се обучат всички от ВВС.

"Lockheed Martin изразяваме дълбока благодарност за това, че ще можем да работим с България", заявиха от компанията пред медиите и обясниха, че пакетът, който се предлага отговаря на изискванията на страната ни.

Джим Робинсън - директор "Международно бизнес развитие за F16" в "Локхийд Мартин"

Снимка: БТА

Очаква се поддръжката на изтребителите F-16 в България да се осъществява във взаимодействие между Военновъздушните сили, БАН и авиоремонтния завод "Авионамс".

Поддръжката е част от пакета, очакваме, че тя ще зависи от това къде българските Военновъздушни сили изберат да базират самолета, посочи Джеймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в Lockheed Martin. Той очаква, че изтребителите ще бъдат базирани в авиобазата "Граф Игнатиево" и че поддръжката на F-16 ще се осъществява във взаимодействие между българските ВВС и "Авионамс".

Няма орязани способности, това, което получавате, е най-съвременният боен самолет от четвърто поколение в света, коментира Робинсън в отговор на въпрос какво точно получаваме и как отговарят на критиките, че някои от възможностите са орязани. Не мога да коментирам какво въоръжение е закупено или не е, нямам достъп до тази информация, каза Джеймс Робинсън, попитан дали се намалява стойността на F-16 като многофункционален изтребител, ако не бъдат купени т.нар. умни оръжия "въздух-земя".

Той заяви, че самолетите имат пълни способности да използват въоръжение "въздух-земя", включително и "умни" оръжия, ако България реши да купи такива в бъдеще.

Според Робинсън следващ пакет бъдещи самолети, след първоначалните осем машини, биха били значително по-изгодни за България. Когато купувате самолетите първоначално, се включват оборудване за поддръжка, резервни части, въоръжение, обучение, които влизат в стойността на цялостната програма, обясни Робинсън и добави, че при следваща поръчка обикновено тези допълнителни разходи ги няма.