Първият по рода си за България национален "Поход за Семейството" ще се състои днес в пет града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, съобщиха организаторите.

В семейна и приятелска атмосфера, участниците в похода ще изразят своята позиция по важни за обществото въпроси, свързани с предизвикателствата пред брака и семейството у нас, последствията от провеждането на антисемейни политики, демографската криза и други.

В цялата страна по време на събитието ще се използват цветовете синьо и розово за тениски, плакати и балони, заедно с български знаменца.

Акцент в похода в някои от градовете ще бъдат и двойки, облечени в сватбените си костюми и булчински рокли. Предвижда се за финал на събитието, към небето да бъдат пуснати десетки балони, с надпис "ЗА семейството от мъж и жена".

Здравите семейства носят огромна полза за съпрузите и децата. Те създават атмосфера на сигурност и стабилност, заедно с много радост и забавни моменти, посочват организаторите.

В София походът е в 14.00 часа от пл. "Народно събрание", в Пловдив - в 11.00 часа от пл. "Аптека Марица", във Варна - в 15.30 часа от Сцена "Раковина", в Бургас - в 18.00 часа от пл."Тройката", в Русе - в 17.00 часа от Дома на културата.

От 16 часа пред паметника на Съветската армия ще се проведе 11-то издание на гей парада "София прайд".

""София прайд" има за цел да обърне внимание както на политиците, така и на обществото и да ги образова, да ги информира, че ние сме тук и съществуваме, но нашите права не са равни и ние искаме това да се промени", обясни организаторът Лилия Драгоева, цитирана от БНР.

"София прайд" е предвиден да продължи до 22 часа. Участващите в шествието за равни права на ЛГБТИ хората се събират пред паметника и ще направят обиколка в центъра на София по маршрут: "Княжеска градина", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Ген. Йосиф Гурко", ул. "Г.С.Раковски", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" до Паметника на Съветската армия.

От 17 до 20 часа ще се проведе митинг-събрание срещу "София прайд" в близост до билетния център пред НДК.

В София ще се проведе и шествие на крайно десни и националистически движения. То тръгва от Националния дворец на културата в 18 часа, като участниците в него ще се придвижат по бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", пред сектор "А" на Национален стадион "Васил Левски" , по алеята покрай сектор "Г" на стадиона до езеро "Ариана" в Борисова градина, където демонстрацията ще приключи.

Дни преди гей парада от ВМРО поискаха МВР да го забрани. Евродепутатът Ангел Джамбазки изрази в българския парламент настояването "полицейските служители да бъдат там, където трябва, а не да охраняват събитие на хора, които са решили да ни натрапят своите различия".

От МВР съобщиха, че са взели сериозни мерки за сигурност заради предстоящите прояви. В следобедните часове движението в центъра на столицата ще бъде спирано на места. Очаква се проявите да бъдат охранявани от близо 1500 полицаи.

За да се избегнат провокации и сблъсъци, полицията ще раздели шествието "София прайд" от противниците му. Ще има засилено полицейско присъствие. МВР изгражда и специални буферни зони, както и пропускателни пунктове.

Всички хора, които носят забранени предмети, държат се агресивно или са в нетрезво състояние, няма да бъдат допуснати. Макар че в последните години провокации липсваха, от полицията в столицата са взели всички необходими мерки за днешните шествия. Целият състав на МВР в града ще бъде на работа, а засиленото присъствие ще продължи и след края на мероприятията, изтъкнаха от МВР.