СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред на 9 юни, заради предвидените поредица шествия в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За първи път в София ще има три протеста срещу "София прайд". Те не са обявени като антигей прояви, а са анонсирани като шествия в подкрепа на традиционното семейство. И четирите прояви ще се проведат в събота. 

Първото протестно шествие е заявено с начален час 14 часа и ще приключи в 16.30 часа. Сборен пункт пл. "Народно събрание" и маршрут по бул. "Цар Освободител" до пл. "Независимост".

"София прай" ще се проведе за пред Паметника на Съветската армия за времето от 16 до 22 часа. Участвиците в шествието за равни права на ЛГБТИ хората се събират пред паметника и ще направят обиколка в центъра на София по маршрут:  "Княжеска градина", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", ул. "Ген. Йосиф Гурко", ул. "Г.С.Раковски", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" до Паметника на Съветската армия.

Втората протестна проява е от 17 до 20 часа и ще се проведе в близост до билетния център пред Национален дворец на културата, където ще има митинг- събрание.

В 18 часа пред пилоните на НДК ще се събират участници и в шествие, които ще се придвижат по бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви", пред сектор "А" на Национален стадион "Васил Левски" , по алеята покрай сектор "Г" на стадиона до езеро "Ариана" в Борисова градина, където събирането ще приключи.

Преди, по време и след провеждането на тези прояви полицейски служители от СДВР, подпомагани от техни колеги от ГД "Национална полиция" ще бъдат ангажирани в обезпечаването на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение в града.

На обявените сборни места на шествията ще бъдат изградени буферни зони за участниците в събитията. В обособените зони няма да бъдат допускани лица във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове/.

При необходимост, по направленията на придвижване на шествията, поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно. От МВР уверяват, че са взети са всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред.

От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провежданите прояви, да проявят толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените.