Състоянието на патриарх Неофит се подобрява. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил, цитиран от bTV. Патриархът вече е настанен в самостоятелна стая в болница "Токуда".

Митрополит Гавриил изрази надежда, че скоро ще изпишат патриарха от "Токуда".

Няколко дни по-рано стана ясно, че главата на православната църква е приет в неврологичното отделение на лечебното заведение.

Около здравословното му състояние се появиха много спекулации - спешна хоспитализация, висока температура и т.н.

"Към момента патриарх Неофит е в стабилно състояние", коментираха по-късно от болница "Токуда" подчертаха, че за него се полагат комплексни медицински грижи от различни медицински екипи.

"Негово Светейшество и неговите близки изразяват желание да не бъде обезпокояван и да бъде запазено неговото лично пространство", уточниха от болницата.

От Светият синод тогава обявиха, че ще му бъдат направени изследвания, а патриарх Неофит благодари на всички за вниманието и молитвите. 

Той беше приет в болница и през април. Тогава от пресцентъра на Светия Синод заявиха, че "както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница".

При постъпване му в болничното заведение му е направен PCR тест за COVID-19, който е бил отрицателен.