"Патриарх Неофит е в болница "Токуда" от вчера, но знам, че състоянието му не е тежко. Това го знам от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква епископ Герасим", това заяви пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил по повод появила се информация, че патриархът е в болница.

Тя беше публикувана в сайта Doxologia Infonews, но според нея патриархът е бил "тайно транспортиран по спешност до неврологичното отделение на "Токуда" късно вечерта на 15 срещу 16 юни" и бил в тежко състояние, което е било стабилизирано.

"Не знам подробности за състоянието на патриарх Неофит, както и не знам в кое отделение е настанен", каза още Ловчанският митрополит. 

Пред БНТ епископ Герасим също заяви, че здравословното състояние на 75-годишния патриарх е добро.

"24 часа" съобщи неофициално, че Неофит е постъпил снощи в болницата заради висока температура, не е в интензивно отделение, състоянието му е стабилно и вероятно става дума за обичайна простуда.

"Към момента патриарх Неофит е в стабилно състояние", коментираха по-късно от болница "Токуда" за bTV и подчертаха, че за него се полагат комплексни медицински грижи от различни медицински екипи.

"Негово Светейшество и неговите близки изразяват желание да не бъде обезпокояван и да бъде запазено неговото лично пространство", уточниха от болницата.

По-рано Николай Георгиев - началник на отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод, заяви пред БТА: "Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх".

"Информацията за здравословното му състояние ще дойде от неговия екип, или от началника на кабинета, или от личния му лекар, или от секретаря на Митрополията", каза още отец Георгиев, който подчерта, че въпросът за здравословното състояние на патриарха е "по някакъв начин и личен въпрос, и само най-близките му могат да кажат".

Той беше приет в болница и през април. Тогава от пресцентъра на Светия Синод заявиха, че "както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница".

При постъпване му в болничното заведение му е направен PCR тест за COVID-19, който е бил отрицателен.