Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Младост Десислава Иванчева за подкуп в особено големи размери. Посредникът по сделката е екскметът Петко Дюлгеров. Петър Дюлгеров беше кмет на "Младост" от 2007 г. до 2011 г. от листата на ГЕРБ, но партията на Борисов свали доверието в него заради съмнителни обществени поръчки. Сегашната секретарка на Иванчева е била и секретарка на Дюлгеров.

Именно тя е запознала двамата кметове. Според "Труд" след разрива между Иванчева и "Нормална държава" на Георги Кадиев, кметицата останала без доверени съветници и в сградата на общината все по-често започнал да се появява Петко Дюлгеров, който й давал насоки в работата.

Именно Дюлгеров е третият задържан за корупция при вчерашната акция в центъра на София, при която беше задържана кметица Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, обясниха от прокуратурата.

Днес прокуратурата ги обвини за поискан подкуп от 1,1 млн. евро, свален в последствие до 500 000 евро. Първите 70 000 евро от тях, според обвиненията на прокуратурата, са били предадени вчера.

Иванчева е следена от декември. Според разследването тя е изнудвала не само инвеститори, но и обикновени граждани. В кабинета ѝ са намерени стотици умишлено бавени преписки.

Проблемите за инвеститора, живял дълги години в чужбина, започнали непосредствено преди началото на строителните дейности. Екипът на кметицата бавил месеци наред формална преписка, която блокирала работата, твърдят от прокуратурата. Тогава се появила офертата на посредника.

"Цената за решаването на този смешен проблем е 20 евро на квадратен метър на строежа. Строежът е 12 500 разгъната застроена площ. Може да го сметнете 250 хиляди евро", каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Инвестиционните намерения обхващали общо 49 хиляди квадратни метра.

Първоначално поискания подкуп бил в размер на малко над 1 милион евро, но след преговори цената била свалена на половина. Парите трябвало да се превеждат на траншове, а първоначалната вноска била 70 хиляди евро. Десислава Иванчева обаче била изключително предпазлива.

"Много отлагания имаше. Хич не станаха лесно нещата. Няма да е днес, няма да е утре. Очевидно имаше притеснение", каза председателят на КОНПИ Пламен Георгиев.

Екип от близо 100 души разследващи са чакали повече от 20 дни да бъде насрочена първата среща.

Посредникът и инвеститорът са се срещнали в кафене в близост до градинката на "Кристал". Именно там е предадена сумата от 70 хиляди евро. След това посредникът се срещнал с двете жени и предал белязаните пари.

Прокуратурата: Иванчева взе парите от посредник в кафене >>

Минути по-късно двете жени са задържани пред Министерството на младежта и спорта, а посредникът в градинката на "Кристал". Парите са намерени в кашон на задната седалка.

"След като вече отидоха в колата на кметицата имаше обаждане от посредника, който се обади на лицето, което свидетелстваше пред нас и каза всичко е наред няма да имаш повече проблеми", каза председателят на КОНПИ.

От прокуратурата обясниха, че при ареста са спазени всички права на задържаните. Използвани са белезници, за да не може да се изтрият от ръцете следите от белязаните пари.

"Седяха с белезници по едно единствена причина, защото след като бяха въведени в министерството с тях продължиха да се извършват действия. Тези действия са личен обиск на всяка една отделна жена в присъствието на лица от същия пол, плюс освидетелстване. Тоест да видим дали ще светнат за освидетелстване. Светнаха всичките. Няма как да ми бъде обяснявано, че някой им подхвърлил в колата нещо си. След като са го подхвърлили защо и как са го пипали", каза Иван Гешев.

Според разследващите има и други сигнали за изнудване срещу кметицата.

"Иванчева е принуждавала и други лица нерегламентирано да правят дарения под формата на изграждане на детски площадки, поставяне на пейки, осветителни тела", допълни Иван Гешев.

Работното обвинение на този етап и за тримата задържани е за подкуп в особено големи размери. Наказанието за този тип престъпление е над 10 години затвор и конфискуване на имущество.