Подкрепа за протестиращите ли изразиха полицаите в Перник или приложиха тактически прийом за успокояване на напрежението? Този въпрос бе предизвикан от видеоклип, разпрoстранен във Фейсбук вчера вечерта.

За кратко време кадрите набраха популярност в социалната мрежа и се превърнаха в истински хит. На тях се вижда как полицаите, които охраняват протеста вчера вечерта, свалят демонстративно шлемовете си. Следват бурни овации от множеството и серия от ръкостискания с протестиращи.

Някои от регионалните медии тълкуват действията като изразяване на солидарност с исканията за понижаване цените на горивата, прераснали през последните дни в призиви за оставка на правителството.

"В социалната мрежа се организираха стотици автомобили, които обсадиха сградата на Община Перник. След близо част протест, перничани призоваха полицията да свали каските и обещаха да освободят сградата. След няколко секунди всички полицаи свалиха своите каски от главите си", разказва сайтът ZaPernik.com в материал, озаглавен "Полицаите свалиха каски в знак на солидарност към протеста в Перник!"

Противоположната версия гласи, че е бил приложен тактически прийом за овладяване на възникналото напрежение. Той е аргументиран с това, че голяма част от униформените са били изпратени от София с инструктаж да направят всичко възможно, за да бъдат предотвратени сблъсъци.

В полза на това твърдение са публичните послания на вътрешния министър Младен Маринов от последните няколко дни. В поредица от изказвания той гарантира, че е направил и невъзможното за предотвратяване на рисковете от възникване на физически стълкновения на полицаи с протестиращи. Във вторник Младен Маринов съобщи пред журналисти, че е изпратил разпоредителни писма, касаещи обучение на служителите, тактически действия в ситуации на неподчинение от страна на компактни маси. Официален коментар от МВР за случилото се в Перник вчера вечерта все още няма.