Протестите няма да доведат до малка революция, а Борисов все още не е изиграл хода си. Това каза социологът Андрей Райчев пред "Фокус".

Той уточни, че вицепремиерът Валери Симеонов е изиграл ролята на мост между скандал и протест, обиждайки и без това достатъчно обидени от живота хора. Според Райчев за разлика от обикновено случващите се протести, не са софийско явление и очертават три варианта на изход.

"Единият вариант е да се преформатира правителството и да се опита в рамките на този парламент да се направи нещо ново. Другият вариант е да отидат на правителствено малцинство. Този вариант е много по-труден, но възможен. Третият вариант е провеждането на нови избори. Това са трите възможни изхода, но те не са в следствие на някакъв анализ. Протестът беше срещу конкретно нещо, а първоначално дори не беше протест. Последната година и половина, от когато това правителство съществува, сме свидетели на ежеседмични скандали" каза той.

Райчев допълни, че протестите не са само срещу повишението на цените на горивата, а срещу всичко, но няма да доведат до революция.

Социологът каза още, че премиерът Бойко Борисов не е човек, който иска да стои насила на власт и чака нещата да се успокоят. Той го определи като майстор на интерпретацията, който все още не е изиграл хода си.

Райчев сподели още, че протестите са насочени срещу елита. Хората наричат властта лъжлива, а това е силно и болезнено обвинение.

Според него протестиращи не представляват единна маса, но малките партии виждат в тях случай да излъчат свой лидер.