Директорът на поделение "Движение" към НК "Железопътна инфраструктура" Валентин Кънчев обясни, че през това време пътниците от и за Стамболийски ще бъдат превозвани с автобуси, предаде БТА.

В 8,20 часа, при транзитно преминаване през жп гара Тодор Каблешков, която се намира между Пловдив и Стамболийски, петият вагон от товарен влак и следващите четири дерайлират.

По думите на Кънчев влакът се е движел с допустимата за района на гарата скорост от 25 км/ч, а инцидентът е станал след отклонителния коловоз. Композицията е от 24 вагона с общо тегло 1700 т и е пренасяла въглища от ТЕЦ Марица-Изток за Бобовдол.

Първите четири вагона са изтеглени до Стамболийски, а "опашката" е върната в Пловдив, уточни Валентин Кънчев.

Веднага на мястото са започнали възстановителните дейности, организирани от БДЖ "Товарни превози". Най-напред ще се разчистят разсипаните въглища, а след това специален кран ще изправи върху релсите вагоните. Жп линията Пловдив-Стамболийски обаче ще бъде затворена до утре сутринта.

Валентин Кънчев изключи версията за кражба на елементи и по думите му жп линията е в нормално техническо състояние.
Той отхвърли и версията за проблем на стрелката, след като са минали първите четири вагона. От първоначалния оглед при композиране на влака не се открити проблеми и при вагоните, но най-вероятната причина, според Кънчев, е техническа и то комплексна.

На мястото на катастрофата беше и зам.-директорът на БДЖ Чавдар Трендафилов, отговарящ за контрола върху техническото състояние и безопасността на подвижния жп състав. Той обаче отказа да отговаря на журналистически въпроси.

В кулоарите на парламента транспортният министър Данаил Папазов също заяви, че причините за дерайлирането на петте вагона не са ясни. Той обаче уточни, че очаква доклад по случая и затова бърза да се върне в министерството.

В средата на януари товарен влак с празни цистерни дерайлира в междугарието Яна - Мусачево заради откраднати скрепителни елементи на железния път. Липсвали са около 170 метра по дължина в едната посока или общо около 340 метра в двете посоки. Тогава Папазов оприличи тези действия с терористичен акт.

Днес транспортният министър подписа заповед за вътрешен одит в БДЖ, заради информации в медиите, че от дерайлиралия локомотив е източено дизелово гориво. Обект на проверката са и извършените ремонтни дейности вследствие на произшествието.