Пълни плажове по Южното Черноморие в първия уикенд на юли. От туристическия бранш за пръв път са толкова оптимисти за този летен сезон, като при някои дори свободните места в хотелите се изчерпват, съобщава БНТ.

На плажа в Слънчев бряг ивицата е пълна с летовници. В най-големия ни курортен комплекс по Южното Черноморие към този час са отворили вече близо 40 хотела.

Хотел в Слънчев бряг, който бе и сред първите отворили врати това лято, днес прие близо 40 туристи от Унгария.

"За пръв път, откакто започнахме да работим, още от 15 май. За пръв път обнадежден. Имахме в началото канселации до дупка, после имахме едно засилване, което отново се канселира, но сега просто има един бум на резервации. Вече имам дати за края на юли, където нямам свободни стаи, легла", разказва хотелиерът Румен Мончев.

За да се чувстват сигурни, докато почиват на родното море, в хотела са взети железни мерки за сигурност - от входа до местата за хранене.

"Слагат се маските, мерим температурите, отиват на рецепцията и след това има се показва маршрутът в заведението. Не е пропуснат нито един, да не му е обяснено, че в закрити помещения се носят маски", обяснява Божидар Николов, който изпълнява длъжността шериф срещу COVID-19 в хотела.

Именно заради строгите мерки, чуждите туристи харесват страната ни и се чувстват безопасно.

"Надяваме се да останем шест дни. Ние харесваме Слънчев бряг. Тук е красиво. Всички мерки, които трябва да гарантират безопасност са взети", казва Ана-Мари, турист от Унгария:

"Много е добре и съм доволен, че съм тук. Взех си билет през декември, но идвам тук от 15 години - в Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг. Харесвам обслужването много и хората", споделя други турист на име Джони, този път от Румъния.

През уикенда плажовете се пълнят и от много българи.

"Много е спокойно. Не ми липсват хората. Морето е чисто, топло. Пясъкът е много хубав. Времето е прекрасно", доволна е Деляна.

От вчера една от големите нискотарифни авиокомпании възстанови шест маршрута до бургаското летище от Австрия, Словакия и Полша. И към този час туристи продължават да идват.