Резултатите от мащабното имунологично изследване в Бургаска област, обхванало 2400 човека, сочат, че 0,95 процента от жителите на региона са се срещали с коронавируса. Това обяви на пресконференция в Бургас главният здравен инспектор доц.Ангел Кунчев.

По думите му това показвало, че южното ни Черноморие е чисто от коронавирус и туристите можело да се чувстват в безопасност.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев допълни, че изследването сочи, че жителите в областта са били изключително дисциплинирани и са спазвали мерките в месеците февруари, март и април. По думите му резултатите показвали изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца.

Данните от изследването и изводите, че южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят, както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии зад граница.

Резултатите от мащабното проучване за COVID -19 е приключило днес. То е проведено в рамките на 20 дни, финансирано е от черноморските общини и Министерството на здравеопазването, и за осъществяването му са се включили служители на Регионалната здравна инспекция в Бургас и доброволци. Дизайнът на проучването е изготвен от декана на Факултета по медицина към Университета "Асен Златаров" в Бургас доцент Цветан Велинов. Проучването е било в периода 2 юни - 22 юни и е обхванало предимно жители от шестте Черноморски общини на Бургаска област - Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Царево, Приморско.

Проучването беше направено отчасти на случаен принцип. Повечето от хората обаче, поканени да участват в него са заети в туризма. Целта бе да дадем информация как Бургас и останалите крайморски общини влизат в туристическия сезон. Квотно беше и разпределението между мъже и жени и разпределението между четири възрастови групи, за да можем да определим риска от заразявене, както и риска от заразяване във връзка с професионалните ангажименти на хората, обясни доцент Велинов. Получените резултати от изследването, които са под 1 процент, ни дават достатъчно голямо основание да не подозираме, че ще има широко разпространение на тази инфекция, добави Велинов.

Правят проучване и след сезона

Вторият етап от мащабното имунологично изследване в Бургаска област ще бъде извършено след края на туристическия сезон. Целта му ще бъде да се установи каква част от работещите в туризма и срещали се с идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса, съобщи проф. Кантарджиев.

Ззападните туристи искат сигурност, обръщат особено внимание дали в заведенията, хотелите има дезинфектанти, дали е спазено отстояние от масите, без значение дали са разположени навън или вътре в помещение. Ако това работещите в туризма успеят да осигурят, ще имат хубав сезон, добави Кантарджиев.

В брифинга участва и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова: Трудно туристическо лято ни очаква

 

Летище-Бургас очаква утре първия чартър с чужди туристи с полет от Амстердам, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя информира, че по-рано днес е провела среща с представители на Съюза на собствениците в курорта "Слънчев бряг", които заявили готовност за активен туристически сезон от 1 юли.

Ангелкова каза, че във всички хотели по Черноморието се спазват строго противоепидимичните мерки.

Тя обясни, че туризмът очаква трудно лято и е много важно всички да бъдем дисциплинирани.

В непрекъснат контакт сме с водещи туроператори. Стремим се да покажем, че България и нашето Черноморие са безопасни дестинации, добави Ангелкова.

Вече са ясни и данните от пробите на морската вода, които се правят всяка година.

Морската вода е с отлично качество

Водите за къпане по южното Черноморие са в отлично състояние и няма никакво съмнение за замърсяване, съобщи и главният секретар на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града д-р Мариана Кофинова.

През 2017 година зоните за къпане, посочени с отлично качество в доклада, са били 23 от изследвани общо 48. През следващата 2018 година зоните с отлично качество са били 30, а с добри показатели са посочени 18. През изминалата година данните показват, че вече 41 зони са с отлично качество. Това означава, че повишаването на качеството на водите е с положителна тенденция, заяви д-р Кофинова. Тя каза, че в голяма степен това се дължи на приоритетните инфраструктурни проекти, които са били реализирани през последните години от общините.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров заяви, че най-много плажове в страната са в Бургаска област. Там те са 100. 88 от тях са охраняеми. Тази година пробонабиране е взето от 49 точки, които са показали отлични резултати.