Това разкрива нов скандален доклад отпреди 3 години, съобщи Нова телевизия. Медията разполага с доклада, а от Министерството на здравеопазването са потвърдили истинността му.

В края на септември 2009 г. инспектори от здравното ведомство влизат на проверка в „Пирогов" и отчитат серията от нарушения. Тогава директор на болницата пак е проф. Димитър Раденовски, а министър на здравеопазването - Божидар Нанев.

Проверяващите установяват, че липсва планиране на обществените поръчки за дейностите, свързани със строителството. Разходва се ограничен публичен ресурс, като потребностите не са ясно дефинирани. Освен това, при сключено рамково споразумение, извън обхвата му се възлагат поръчки с висока стойност на други изпълнители. Голяма част от фирмите са получили поръчки, за които са представили фалшиви банкови гаранции.

Пропуските, които здравните инспектори констатират, са извършени основно по времето на министрите Радослав Гайдарски и Евгений Желев.

През 2010 г. месеци, след като са констатирани серия от нарушения, от Инспектората на МЗ обявяват, че предписанията им не само не са изпълнени, но и няма основания да се смята, че ръководството е предприело необходимите действия за това.

Новите скандални разкрития идват само дни, след като министърът на здравеопазването Десислава Атанасова съобщи, че е даден срок от 30 дни на ръководството на "Пирогов" да отстрани всички нарушения, които са установени от проверката в болницата, започнала в началото на месец май. След приключването й бяха изнесени данни за шокиращи злоупотреби в лечебното заведение, а докладът на експертите беше изпратен в прокуратурата, НАП и в Държавната финансова инспекция.