Петльовден е и в някои региони на България отбелязват днес шразника на мъжката рожба. Майките на момчета слагат на масата петел. Традицията повелява от жертвената птица, сготвена със зеле или ориз, да се раздава на съседи за здравето на момчетата. Вярва се още, че ако е хубаво времето днес, така ще е още 40 дни.

Във варненските села Голица, Кривини, Солник, Добри дол, Козичино в България са запазили традициите и отбелязват автентично празника на  мъжките рожби "Петльовден".

Преди празника къщата се почиства, а хората се обличат в нови или празнични дрехи. На самият празник се заколва петел, отглеждан специално с тази цел. Коленето става или много рано сутринта, или вечерта.

Обикновено жертвеното животно е заколвано на прага на дворните врата, но има случаи, когато се коли и на къщния праг.

Още снимки вижте тук

По-късно на малкото момче само се дава да пипне ножа, с който птицата е принесена в жертва. На някои места коленето се изпълнява от майката или бабата в къщата. Гледа се с кръвта на петела да се опръска вратата (къщната или дворната), плета и пространството пред прага. С кръвта от птицата се мазват лицата на малките момчета, вратите и праговете на всички постройки. След заколването на петела, той се сварява на курбан, с който жените ходят и раздават ("подават") по съседи и роднини и се събират на обща трапеза.

Вярва се още, че ако е хубаво времето днес, така ще е още 40 дни.

Снимка: Булфото

Преданията разказват следната 300-годишна история: Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък - кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела голичанка (с. Голица, Варненско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано.

По-късно на малкото момче само се дава да пипне ножа, с който птицата е принесена в жертва.

Снимка: Булфото

Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде.

През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Голица. Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Твърди се, че смела жена от варненско село надхитрила заптиетата

Снимка: Булфото

Православната църква чества на 2 февруари Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога.

Ексцентричният варненец Росен Марков чака президента с петел и пожелание

Снимка: Булфото

Жив петел изпрати на президента варненският зевзек Росен Марков, известен с нестандартните си демонстрации, които доскоро веселяха само варненци, а от година насам се преместиха на жълтите павета в София. Марков пожела президентът да е с оперен гребен и да не се дава на никой по време на мандата си.