Болничният лист, представен пред съда, е за датите 14-18 декември, а заболяването му е ангина.

Според прокуратурата не е необходимо неговото присъствие, тъй като не е обвинен в тежко умишлено престъпление и делото може да бъде гледано в негово отсъствие. Според защитниците обаче Ушев трябва да присъства, тъй като ще бъде нарушено правото му на лична защита. Неговият адвокат Васил Василев каза, че подсъдимият е изразил желанието си задължително да е в залата.

Магистратите отложиха заседанието за 19 декември от 9.30 часа. В съдебната зала днес присъстваха вещите лица работили по комплексната експертиза. От шест вещи лица в залата присъстваха четирима. Единият бил на дело в Софийски градски съд.  Съдът се съобрази с ангажираността на вещите лица и насрочи следващо съдебно заседание за изслушване на експертизата, изготвена от тях, за 4 февруари от 9.30 часа.

Пред съда имаше засилено полицейско присъствие, но за първи път от всички заседания ситуацията бе спокойна, съобщи Дарик радио. Едва петима националисти от ВМРО се събраха пред сградата на Съдебната палата, а митинг на мюсюлмани нямаше.

"Хората, които трябваше да се разпитат още от самото начало на делото за разпространение на радикален ислям са главният мюфтия и неговите заместници. Те са важни свидетели", каза районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих, който е и един от обвиняемите в процеса, цитиран от "Фокус".

Един от заместниците на главния мюфтия дори е разпитван в досъдебното производство, но до сега не беше призован. Другият му заместник, контролира директно работата на имамите, а това означава, че има представа за механизмите на финансиране и контрол, каза също Салих.

Според него средствата, които те дават на адвокатите си, за да ги представляват в съда са събрани от мюсюлманите в цялата страна, а не са само техни пари. Всички ни помагат и за това съм им благодарен, допълни Салих. Той каза също, че се надява съдът да не бъде повлиян от нещата, които се случват извън съдебната зала.