Техни представители попитаха дали правителството има воля за лекарствена политика в България, за да може проблемът с високите цени на медикаментите да бъде решен. Идеята на съвета е да бъде постоянно действащ орган, който да дава предложения и да участва в определянето на приоритетите на държавната политика в здравеопазването.

Неправителствените организации, обединени в Обществения съвет по здравеопазване, коментираха липсата на адекватна лекарствена политика в страната, съобщи Дарик.

Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев припомни, че през март миналата година Министерството на здравеопазването сформира работна група за изработване на Концепция за лекарствена политика, но предложените идеи не са отразени до днес по никакъв начин.

В понеделник министърът на здравеопазването Стефан Константинов свиква същите работни групи, но според Хасърджиев за по-добра политика в здравеопазването е нужен консултативен орган. "В този орган да бъдат включени представители на всички здравни институции, в това число Министерство на здравеопазването, Националната здрваноосигурителна каса, съответните комисии - по цени, реимбурсиране, представители на всички съсловни организации, на национално представените пациентски организации, както и на браншовите организации", призова Станимир Хасърджиев. Според Хасърджиев още през 2010 г. фармацевтичните компании са се съгласили да намалят цените на лекарствата с 5%, но липсата на подходяща политика от страна на управляващите е попречило това да стане. От своя страна председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов подчерта, че освен проблема с цените на лекарствата подобен съвет е нужен и за решението на много други наболели въпроси като лекарските грешки, медицинските стандарти, здравната политика. Таушанов добави, че спешно трябва да се изясни защо в съседните държави лекарствата са по-евтини и какъв процент от цената на медикаментите плаща българският пациент.