Патриарх Неофит прие на официална среща министър-председателя Николай Денков, съобщиха от Българската патриаршия.

Всички снимки вижте тук

Разговорът се състоя в сградата на Софийската света митрополия и в него участваха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, както и Теодор Атанасов - началник на кабинета на българския патриарх, Емил Велинов - началник на отдела "Протокол" при Светия синод, Ангел Младенов - секретар на Софийската митрополия, Иван Модев - началник на кабинета на министър-председателя, Екатерина Попова - съветник, и Жасмина Донкова - държавен експерт в Дирекцията "Вероизповедания".

В началото на срещата академик Николай Денков благодари за приема и изказа доброто отношение на правителството към мисията и делото на Българската православна църква както в миналото, така и в настоящето. Той благодари и за това, че Църквата се включи в подпомагането на бежанците от Украйна, бягащи от войната с организирането на благотворителни кампании и подслон.

От страна на Българската църква Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний благодари на държавата за оказаната подкрепа и за помощта в купуването на храм за сънародниците ни в Щутгарт, Германия.

Снимка: Българска патриаршия

По време на срещата бяха споделени различни инициативи и дейности, които организира Българската църква и в частност Софийската света митрополия, както и бе поставен въпросът за междурелигиозния диалог, в който БПЦ играе важна роля на обединител. Страната ни бе изтъкната като пример за любовта и толерантността между вероизповеданията не само в Балканския полуостров, но и в Европа.

Снимка: Българска патриаршия

Темата за религиозното образование и въвеждането на предмета "Религия", като задължителноизбираем, също бе обсъдена. Духовниците споделиха на министър-председателя, че в последните няколко години Светият синод издаде учебници за предмета "Религия-Православие", с които да се преподава в училищата. Изтъкната бе и огромната полза не само за църквата, но и за държавата от въвеждането на предмета, чрез който децата да бъдат учени на нравственост, доброта и вяра.

Снимка: Българска патриаршия

Срещата завърши с надежда всички добри и ползотворни инициативи да бъдат припознати, и съвместно между Църквата и държавата да бъдат реализирани успешно.