Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Иисус Христос и да го имат като пример. Това послание отправи Негово Светейшество патриарх Неофит на Разпети петък.

"На Разпети петък си спомняме страданията на Господа Иисус Христос и се стараем да следваме Господа в неговия трънлив път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от Величието на Спасителя и Неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример на живот", обърна се патриарх Неофит към православните християни.

Викарият на Софийската митрополия, архимандрит Поликарп, се обърна към вярващите в храма:

"Застанали сме около тази Плащеница с духовно умиление и с трепет, застанали сме със смирение и духовна радост, защото виждаме тялото на Спасителя, положено в плащеница и готово за погребение и с това виждаме и нашата надежда за възкресение и вечен живот. Господи Иисус Христос, всичко това извърши с любов и от любов не, защото имаше нужда, а защото ние имахме нужда от спасение и от избавление от греха и падението".

Преди службата за Разпети петък Неофит съобщи, че все още не е обсъждана визита в Македония, но този въпрос предстои да бъде обсъден, предаде още агенцията.

"Засега не сме обсъждали този въпрос. Ще има обсъждания и тогава ще се реши кое как да се отрази и да се направи", заяви българският патриарх и добави: "Сега мълчим пред страданията Господни. И на вас пожелавам много духовни настроения и светли предстоящи празници".

На 27 април, събота, за пръв път епископ на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ ще пътува заедно с българския митрополит Киприан, за да вземат Благодатния огън от Йерусалим. Те ще летят с правителствения самолет.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на среща на митрополит Киприан с министър-председателя Бойко Борисов. За пръв път Република Северна Македония получи Благодатния огън от България миналата година.