Новината за проблемите между Вселенската патриаршия и Чешката православна църква е сериозна за отношенията между всички християни. Българският патриарх Максим е изразил своето недоволство от амбициите на Цариград и е заявил, че това е абсолютно недопустимо.

И българската, и руската църква са абсолютно самостоятелни и независими. Нито една православна църква не може да се меси в работите на друга. Затова разкритието, което направи патриарх Кирил, е наистина важно за християните.

Известно е противопоставянето между руската православна църква и вселенската патриаршия. През последните години те се борят коя ще придобие по-голямо влияние сред останалите православни църкви, съобщава bTV, позовавайки се на експерти.

Днешният ден премина много активно за патриарх Кирил. Негово светейшество се срещна с президента Росен Плевнелиев. По време на срещата двамата подчертаха, че общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът върху който се развиват отношенията между двата народа. „Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници,” подчерта патриархът на Москва и цяла Русия.

Росен Плевнелиев отбеляза, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. Изразена бе надежда, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

Главата на Руската православна църква посети Народното събрание Патриарх Кирил подари великденско яйце на председателя на парламента Цецка Цачева и книга за дейността на патриарха през 2011 г. След срещата Цачева показа на госта пленарната зала на българския парламент и разказа накратко историята на Народното събрание.

Руският патриарх се срещна и с премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. В Министерски съвет двамата обсъдиха добрите връзки между българската и руската православни църкви. "Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка", каза на Борисов Негово светейшество и му пожела Бог да е с него. Министър-председателят и Московският патриарх се обединиха около мнението, че нравственото възпитание и вярата в човешките ценности и добродетели трябва да бъдат в основата на човешките отношения.

Премиерът подари на патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие. Патриарх Кирил не остана длъжен и връчи на Бойко Борисов позлатено Пасхално яйце със скъпоценни камъни.

По време на днешните официални срещи трябваше да бъде обсъдено въвеждането на вероучение в България. Снощи на срещата с българските архиереи патриарх Кирил е споделил опита, който има в тази област Русия. По време на визитата на патриарх Кирил стана ясно още, че Българската православна църква ще потърси помощ от Русия за ремонта на храм-паметника "Св. Александър Невски". На срещите с патриарх Кирил се очаква да бъде изяснено дали има спорни въпроси между двете църкви. Засега е ясно, че руският патриарх ще каже, че руската църква няма никакви претенции към имотите, които през 1953 г. подарява на българската държава.

В събота следобед  Пловдив посрещна двамата патриарси. Лидерът на руската църква се поклони пред паметника „Альоша” над града. По-късно той беше посрещнат на площад „Джумаята” от пловдивския митрополит Николай и с изключителни почести - духов оркестър, топовни салюти и военни маршове.

С литийно шествие, придружено от гвардейска рота, делегацията се придвижи до църквата „Св. Марина”. Момичета с народни носии обсипаха пътя му с цветя. Негово светейшество отслужи молебен в храма. Там той бе посрещнат от българския си колега Максим. Патриарх Кирил и пловдивският митрополит Николай благословиха местните граждани.

Движението в Пловдив бе изключително затруднено, особено в централната част на града, където имаше много затворени улици.

Патриарх Кирил е 16-тият патриарх на 165 милиона православни руснаци. Посещението му ще продължи до 29 април. Това е първата визита на глава на Руската православна църква у нас.

Според църковната традиция, патриарх Кирил е на канонично мирно посещение от вчера у нас - като новоизбран патриарх посещава другите поместни автокефални църкви, уточниха от Пловдивската митрополия. От уважение към възрастта на патриарх Максим, руският патриарх Кирил е взел решение да посети страната ни преди останалите поместни православни църкви, заяви руският висш духовник митрополит Иларион, цитиран от "Дневник".