Първият електронен калкулатор у нас ще може да бъде видян по време на изложбата "Технологии и материали в полза на обществото" на Института по физика на твърдото тяло "Акад. Г. Наджаков". 

Тя се открива днес от 16.00 часа пред фоайето на зала "Проф. Марин Дринов" в БАН. Това съобщи пресцентърът на Академията.

Експозицията включва 18 постера, които показват научните постижения на направленията в института, допринесли за създаването и развитието на микроелектрониката, акустоелектрониката и на нанотехнологиите в България. На тях са представени както експонати от миналото, така и резултати от изследвания през последните години.

Посетителите ще могат да видят електронния калкулатор "Елка 42" - първата в света разработка на базата на МОС интегрални схеми, създадени чрез оригинална българска технология и спечелила златен медал на световното изложение в Осака през 1970 г. Ще бъдат представени техники и методики за получаване, охарактеризиране и структуриране на материали, чиито уникални свойства ги правят подходящи за направа на електронна памет.

Ще бъдат изложени също дозиметри на гама и рентгенови лъчи, детектори на ултравиолетово лъчение и различни химични агенти. Ще бъде демонстриран и потенциалът им за приложение в различни области на живота, например в преносими електронни устройства, в ядрената енергетика, медицината, екологията и телекомуникациите. Изложбата "Технологии и материали в полза на обществото" може да бъде разгледана до 18 октомври, след което ще бъде преместена в сградата на Института по физика на твърдото тяло, на бул. "Цариградско шосе" 72.