Това показва справката на Народното събрание, която БГНЕС е поискала по Закона за достъп до обществена информация.

Разходът обаче не е генериран от всички депутати, а само от председателката на НС и нейните заместници, председателите на постоянните и временните комисии към парламента, председателите на парламентарни групи, както и официално поканените от НС гости.

От Народното събрание (НС) не разполагат с информация колко от въпросните 460 129 лв. са използвани за организирането на международни мероприятия и кръгли маси, организирани от НС, както и колко от тези средства отиват за нуждите на международните делегации, гостуващи на парламента.

Миналата седмица стана ясно, че бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева за последните три години и половина е обиколила няколко континента и е прекарала общо над 3 месеца зад граница.

Председателят на парламента има общо 37 служебни командировки зад граница. Цачева е прекарала в чужбина над 100 дни, като се е разходила за сметка на данъкоплатците до четири континента. Освен в Европа, тя е пътувала до Азия, Южна Америка и Африка.

През юни 2012 година Цачева е била в Бразилия за 6 дни, а в Япония - повече от седмица. За задграничните си командировки Цецка Цачева е похарчила над 75 000 лева за пътни, квартирни и дневни. По време на мандата на 41-то НС тя е изхарчила близо 50 000 лева само за самолетни билети.