Папа Франциск се срещна днес с католическата общност в Раковски. Главата на Римокатолическата църква произнесе запомняща се реч пред близо 800 души в храма "Свети Архангел Михаил" в квартал "Секирово" в града. Той беше посрещнат възторжено с възгласи "Господи" и "Папа Франциск".

С влизането си Светият отец благослови младото семейство Гаджеви с двете им деца, които му подариха картина на папа Йоан 23-и (наричан още българския папа) и кръст с вградена в него част от мощите му. Срещата започна много емоционално и всички изказващи се бяха прекъсвани многократно от бурни аплодисменти, предаде БТА.

"За нас е голяма радост, че сте сред католическата общност в България и искрено ви благодарим за пасторското посещение", с тези думи се обърна към папата монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия. Веднага след това цялата зала изпя "На многая лета"

"Винаги съм казвал на семействата да не се карат. Нормално е хората да се ядосват. Понякога се случва и по-сериозно да се скарат, дори чинии хвърчат. Не е проблем дори да се карат, стига да се помирят до вечерта. На всички вас, съпрузите, казвам - никога не завършвайте деня с война. Защото студената война на другия ден е много опасна", обърна се Франциск към вярващите.

"Песимистите съсипват всичко, докато любовта отваря врати. Оптимистът създава надежда в общността, песимистът е разрушител. Никога не съм познавал песимист, който да е направил нещо добро. Господ е един нелечим оптимист. Където има мрак, буря и трудности, Господ казва: "Мир вам!". И той създава мира", допълни той.

Снимка: БТА

Папата подчерта, че един жест на любов е достатъчен.

"Разбрахте ли? Казвам го най-вече на семейните двойки", изтъкна Светият отец.

По думите му когато един свещеник или епископ се отдалечават от божия народ, сърцето му изстива.

"Никой не живее за себе си. Познавам такъв човек. Но той щастлив ли е? Способен ли е да се усмихва? Такива хора са егоисти", категоричен бе Франциск пред събралите се стотици българи, някои от които дори се просълзиха.

"Трябва да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в една култура на прилагателните, на етикетите - този човек е такъв, онзи е онакъв, а Бог не иска това. Всеки човек е личност, това е образ Божи и никакви прилагателни не са необходими", каза още папата.

Снимка: БТА

"Това се отнася и за тези, които се занимават с клюки и сплетни. Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните", посъветва събралите се в храма папата.

Папа Франциск каза, че този, който обича, не си губи времето да се оплаква, той винаги вижда смисъл да прави нещо. 

"Майките нямат предварителни отговори. Те отговарят със сърцето си. Такава е и църквата - когато види, че децата й са в трудност, майката не ги съди. А се опитва да вземе проблемите им и да ги реши. Не е ли прекрасно, че имаме такава майка - нашата църква?", попита риторично Светият отец.

Много хора споделиха, че са щастливи, че имат възможността да го видят и чуят на живо. 

Снимка: БТА

Около 18,30 часа тази вечер папата ще отправи послание за мир и на площад "Независимост" в столицата, където го очакват над 1000 души. Дойде и премиерът Бойко Борисов

Утре Франциск ще отпътува от България. Борисов ще го изпрати на летище София, съобщиха от правителствената пресслужба.

Главата на Римокатолическата църква заминава за столицата на Северна Македония - Скопие.