Папа Франциск идвал у нас да покаже, че българите сме миролюбив народ.  Това сподели пред Bulgaria ON AIR монсеньор Христо Пройков.

Католическата общност у нас се подготвя за посещението на папа Франциск в България. В София Светият отец ще получи подарък - икона на Света Богородица.

В Раковски от месеци се подготвят за историческата визита. Повече от 200 деца са в очакване да приемат първо причастие по време на службата на папа Франциск на 6 май в града.

В какво се изразява подготовката по посрещането на папата? Коментират от телевизията с апостолическия екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България - монсеньор Христо Пройков.

Според него папа Франциск идва да ни донесе благословия и да покаже, че българите сме миролюбив народ.

"Вече имаме опита с посещението на папа Йоан Павел II преди 17 години. Сега напрежението е по-различно, има по-голямо очакване и ентусиазъм за тези, които за пръв път ще видят папа Франциск. За тези, които за втори път виждаме папа, има известно свикване, но за малките деца, които ще получат причастие, е голяма радост", сподели той.

Епископът съобщи, че иконата, рисувана от български художник, вече е готова. Тя била копие на несебърската Богородица и е символ на мотото, което папа Франциск приема и с което идва на посещение в България - "Мир на Земята".

По думите на монсеньор Пройков папата е обикновен човек, който е естествен и живее семпло живота си на кардинал и в момента на папа.

"Той ползва най-обикновени превозни средства, а не папската лимузина. Когато е сред нас се държи естествено. През октомври имахме конференции заедно и той е този, който очаква нас владиците а не ние него. Той е непринуден човек", добави Пройков.