Общите молитви в джамиите, включително и петъчните молитви за мюсюлманите, се отменят с решение на Висшия мюфтийски съвет. Протестантските и католическите храмове в страната също отменят общите богослужения, които ще бъдат излъчвани онлайн.

От Главното мюфтийство призовават болните и хората над 60-годишна възраст да не посещават джамиите, които остават отворени в цялата страна.

"За да присъстваме на колективни молитви, заедно с нашите събратя, трябва да бъдем здрави, както и е необходимо да не представляваме опасност за никой по време на молитва", каза говорителят Джелал Фаик, цитиран от БНР.

Католическата църква у нас преустановява литургиите с участието на вярващите в софийско-пловдивската епархия. Богослуженията продължават, но при закрити врата.

Председателят на Обединените евангелски църкви пастор Румен Борджиев посочи: "Ние сме съветвали да прекратят своите богослужения и едновременно с това да останат храмовете отворени, за да може всеки един, който търси духовна подкрепа, да може да я намери".

Българската православна църква все още не е отменила масовите събирания в храмовете. За първи път обаче миналата неделя Светият синод излъчи онлайн божествените литургии в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" заради епидемиологичната обстановка и въведеното извънредно положение. В храма се допускаха молещи се по един на разстояние от метър и половина един от друг.

Засега Българската православна църква продължава да дава свето причастие на вярващите с една обща лъжичка. Въпреки че тя е сребърна, все пак съществува риск заразата от COVID-19.

В световен мащаб даването на причастие по този начин предизвика бурни дебати.

Последното решение на БПЦ предвижда засега в богослуженията да бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести.