Още една столична болница - "Света Екатерина" вече разполага с хеликоптерна площадка. Съоръжението се намира на покрива на лечебното заведение. Площадката вече има издаден лиценз и ще стане част от новоизграждащата се система за спешна медицинска помощ по въздух, съобщиха БНТ и БТА.

Вижте снимки ТУК>>

Откриването стана в присъствието на здравния министър проф. Христо Хинков, зам.-здравния министър Илко Гетов, изпълнителния директор на лечебното заведение проф. Димитър Петков и др.

Снимка: "Булфото"

Съоръжението ще бъде част от системата за спешна медицинска помощ по въздух. Преди дни у нас пристигна и първият хеликоптер. През юни се чака втори от общо 6, като всички те са осигурени с европейски средства.

"Преценката къде да бъде закаран пациента, няма значение дали е частна или държавна болница. Ще се гледа състоянието на пациента и направения му триаж", обяви зам.-министърът Гетов. 

"Готови сме с още няколко вертолетни площадки в провинцията, които ще бъдат в обхвата на първия пристигнал хеликоптер, допълни той. Идеята е до края на годината болниците, които попадат в обхвата на първата, втората и третата машина, да имат изградени и лицензирани болнични вертолетни летища. С първия вертолет ще може да се обслужва периметър до около Пловдив и Стара Загора", посочи още проф. Гетов. По думите му продължават усилията за лицензиране на вертолетни летища и от частни болници, които поддържат съответното ниво за оказване на спешна помощ. Във финансирането, което се предвижда - 2,5 млн.лв., за изграждане на хеликоптерни площадки при държавни болници, не са включени площадките при частните болници, уточни проф. Гетов. 

Донорските ситуации до края на тази година ще продължат да се осъществяват с военните самолети, посочи още той.

 

Площадката в "Св. Екатерина" ще може да се ползва и нощно време, след като хеликоптерите от системата на HEMS получат разрешение да летят по тъмно.

Снимка: "Булфото"

Площадката е чакана от 20 години, посочи директорът на болницата проф. Димитър Петков. Министър Христо Хинков посочи, че това е втората от трите хеликоптерни площадки за въздушни линейки в София. 26 болнични летища у нас ще бъдат построени, допълва БНР. "Надявам се след време, след една-две години, в големите областни болници в страната почти навсякъде да има лицензирани хеликоптерни площадки. По този начин се гарантира бързото превозване както на болни, така и на случаи като спешни лекарства, или кръвни продукти, или дори донорски ситуации, да може хеликоптерът да кацне максимално близо до лечебното заведение", каза министър Хинков.

Снимка: "Булфото"

Това е втората подобна площадка в столицата. До момента такава има болница "Света Анна". По план те трялва да бъдат общо три. Очаква се до две седмици да бъде открита и тази в болница "Лозенец". Продължават усилията и за лицензиране на вертолетни площадки и от частни лечебници.

Здравният министър посочи, че 2 милиона и половина са предвидени за изграждане на хеликоптерни площадки, като една от тях струва 120 хил лв. с ДДС.