Това заяви директорът на дирекция "Организация и координация" в Министерство на образованието Лазар Додев, цитиран от TV7.

33-годишният учител по английски език бе принуден да подаде оставка в края на февруари след организирано от него изпълнение на хитовия танц „Харлем шейк" в двора на училището. Учениците, които танцуват с него, са били облечени като футболни фенове, лекари, полицаи, шейхове. Част от тях пресъздават неприлични жестове и сексуални сцени, а други пушат демонстративно.

Ден след оставката на Христо Данев, родители и ученици събраха 600 подписа за връщането му на работа и ги връчиха на директора Соня Киркова.

"Христо Данев е учител от ново поколение, който успешно е скъсил дистанцията със своите възпитаници и така ги е провокирал да учат по-усилено и успешно". Това казват в своя декларация тийнейджъри, обединени в "Съюз на учениците в България", предаде БГНЕС. 
"Случаят с неговото принудително напускане от заеманата длъжност е силно притеснителен и компрометиращ ръководството на гимназията. Извършени са редица злоупотреби с влияние и власт на директора, който не се е съобразил с мнението на огромна част от ученическата общност в училището. Заплашвани са ученици, потулвани са подписки в подкрепа на г-н Данев и насилствено са започвани други против него. Наред с това дори е навлизано с най-личното пространство на част от организаторите на подписките в подкрепа", се казва в декларацията на Съюза на учениците в България.
 
Пловдивският омбудсман Димитър Атанасов също изрази категоричната си подкрепа за учителя, предаде Дарик радио.
„Трябва да бъдат стимулирани такива учители, които са близо до децата и проявяват инициативност в работата си", заяви Атанасов.

Министерството на образованието е назначило проверка по случая, а Лазар Додев обясни, че директорът на училището е превишил правата си и е взел прибързано управленско решение, което за жалост се връща като бумеранг към обществото.

"Показателна е реакцията на родителите и учениците. С това уволнение не се решават проблемите на училището, а се задълбочават. Очевидно е, че Христо Данев може да води добър диалог с младежите, след като е събрал 70 от тях в училищния двор в неделя. Той е много уважаван и обичан учител, който в последните години е имал едни от най-високите резултати на външното оценяване по английски език след 8 клас", допълни директорът на дирекция "Организация и координация" в образователното министерство.
 
Самата Соня Киркова заяви, че единственото нарушение, което тя е извършила, е това, че не е предотвратила мероприятието.

"Не трябва да се забравя, че има още едно видео, заснето в училищна стая, при което децата са били застрашени, защото са подскачали по чиновете и са размахвали столова над главите си", категорична бе тя.
 
По думите й не може да се организират подобни извънкласни занимания без знанието на ръководството.
"Ако този танц изразява промяната и модернизацията, ще си подам оставката", заяви директорът на гимназията.

"Соня Киркова е смъкнала от мен цялото си доверие. Разбрах, че колегите ми също са направили подписка срещу мен. Аз се почуствах предаден и нежелан. При наличието на добра воля от страна на директорката веднага бих се върнал на работа", каза от своя страна подалият оставка Христо Данев.

Над 100 души се събраха тази вечер пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий в Пловдив под наслов „Да върнем господин Данев на работното му място”, съобщи БНР.
В мирния протест, организиран в социалната мрежа Фейсбук, се включиха ученици, родители и приятели на отстранения учител. Прочетени бяха есета защо Данев трябва да бъде върнат на работа, бяха изказани мнения за модернизиране на българското образование. Протестиращите поискаха оставката на директорката на хуманитарната гимназия Соня Киркова.

Анкета: Да бъде ли възстановен на работа учителят?