Събралите се тази сутрин около 100 души пред сградата на МОСВ на бул. "Мария Луиза" призоваха за реално участие на гражданите и гражданските организации в създаването на политиката на министерството, предаде БГНЕС.

Освен скандиранията "Оставка!", те изпяха и песента "Хубава си моя горо". Мотото на протеста е "Три години корупция, конфликт на интереси и пропиляване на евросредства в екологичната администрация".

Протестиращите заявиха, че ръководството на Министерството на околната среда не предприема мерки за намаляване на замърсяването от дейността на определени предприятия.
Според еко движение от Ямбол, в града не е направена оценка за въздействието върху околната среда за регионалното депо за отпадъци.
"Това депо се намира на вододайна зона. От там пият вода околните 3 села и град Ямбол, половината град Ямбол", изтъкна Диана Дончева, цитирана от БНР.

Председателят на Зелената партия Александър Каракачанов пък заяви, че  екоминистерството отдавна се е превърнало в Министерство на мръсния бизнес, бизнес, който замърсява, и бизнес, който е корумпиран. Пещера има едно голямо предприятие "Биовет", което трови хората в продължение на години, изтъкна още той.

Според протестиращите, Караджова и екипът й носят отговорност за издадените незаконни комплексни разрешителни за разширяване на производствата на "Аурубис", "Елаците мед", "Дънди Прешъс Металс", "Геотехмин" и други фирми, заради които е отровено цялото Средногорие.

Липсата на достатъчен контрол от МОСВ позволи изсичането на парковете в Ямбол и Сандански с европейски средства, замърсяването на реките Марица, Тунджа, Янтра, Тополница, Трескавец, Искър, Дунав от изпусканите от заводските канализации тежки метали, отравянето на въздуха в Златица, Челопеч, Пирдоп и други населени места в България, смятат протестиращите.

Те настояват освен отстраняване на ръководството на екоминистерството, то да бъде разследвано за участие в корупционни схеми.

"Екипът на Нона Караджова стана причина за поредното дело от Европейската комисия срещу България, заради несвоевременното транспониране на Директива 2008/98/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 19 ноември 2008 г. относно отпадъците и за отмяна на определени директиви, макар че техният близък приятел Ботьо Табаков – собственик на няколко консултантски фирми и член на Комитета за наблюдение на ОП "Околна среда", получи за консултации по промените на Закона за околната среда 82 000 лв. без ДДС пари на данъкоплатците. Санкциите, за които Европейската комисия настоява за 15 000 евро на ден", твърдят екологичните организации.

По-късно днес министърът на околната среда ще отговори на обвиненията на еколозите.

Срещу протеста на еколозите имаше опит за провокация. Пристигнаха хора с два автобуса, но не се разбра кой ги е организирал.
За да чуе недоволството на екологичните сдружения, бе пристигнал председателят на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев. Утре синдикатът ще организира протест с работници от предприятия от металургичната индустрия, за да защитят производството на фирмите, тъй като според КНСБ върху няколко големи предприятия се упражнява рекет от псевдоекологични организации.
"Те казват, че отравят водите на Тополница, че има голяма смъртност - това не отговаря на истината. Най-добре което работи сега в момента от всички браншове, това е добивната индустрия", изтъкна синдикалистът.