Осем са потвърдените случаи от коронавирус,  за денонощието са 16, за България 354. Няма засегната нова област. Един пациент в Сливен е установен след пътуване в Ню Йорк.  Това заяви на редоовния си брифинг генерал Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб.  

Последните заразени са в леко състояние, не са интубирани. Те са потърсили лекарска помощ. Четирима души профилактично са се тествали в частни лаборатории.

В Благоевград има 10 случая, в Бургас - 14, Варна - 17, Велико Търново - двама, Габрово - двама, Добрич - 6, Кърджали - 5, Кюстендил - двама, Ловеч - един, Монтана - 16, Пазарджик - 7, Перник - 5, Плевен - 8, Пловдив - 21, Сливен - 4, Смолян 7, София - 221, Стара Загора - двама, Хасково - един, Шумен - трима.

От тях в болница са 127 души. 13 са в интензивни отделения, интубирани са. Излекувани се водят 15 души. Средната възраст на починалите е 66-годишна, най-младият починал е на 51 години. 

От 10 в 8 аптеки намерих дезинфектанти, проблем остават маските в световен мащаб, изчерпват се количествата с ръкавиците. 

Ген. Мутафчийски заяви, че няма практика в ЕС и не се препоръчва да се слагат бележки в жилищните блокове, ако има заразен с коронавирус.

"По думите му е безотговорно да се правят разходки. Хората би трябвало да отидат до магазина да напазаруват или до аптеката, ако е необходимо. Да си платят сметките, да отидат в банка или на работа", каза Мутафчийски.

"Ако има събиране на повече от 2 лица - това не е разрешено. Много хора се чувстват накърнени, че им се отнема правото на движение. Няма да отговарям повече на имейли. Получих въпроси как трябва да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с коронавирус и могат да умрат, не знам какви повече да им дам. Това е народопсихология. Целият свят гори, а ние да се разхождаме", добави той.

"Нито една мярка не цели да унижи някой", категорично заяви още ген. Венцислав Мутафчийски. Той обясни обаче, че не трябва да се мисли, че маската е сигурност. "Напротив", каза той и обясни, че няма никакво значение, ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си.

В световен мащаб броят на заразените до сряда се очаква да надхвърли 1 милион души.