След натоварената сутрин и огромните опашки, движението и в двете посоки на граничния пункт "Кулата-Промахон" е изключително интензивно, но опашки от леки автомобили вече няма, съобщиха от Граничната полиция. Около 2 километра е колоната от тежкотоварни камиони, които се придвижват към Гърция.

Причината - пътуващите към плажовете в южната ни съседка са само българи и румънци, защото за туристите от Сърбия има забрана за влизане до 15 юли заради повишения брой на заразени с коронавируса в северозападната ни съседка.

Ситуацията на ГКПП "Кулата" в момента е спокойна, опашките са се изчистили. Има затруднения, с оглед на мерките във връзка с COVID-19, въведени от гръцките власти, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Троян. Той припомни, че последните рестрикции на гръцките власти са за недопускане на граждани от трети страни и в тази връзка сръбските граждани, които били в опашката, не е имало как да преминат.

"Ежедневно изпращам там ръководни служители, които водят комуникация с гръцките власти. Направихме организация. Част от тези, които бяха вече в колоните и нямаше как да се върнат, бяха пропуснати, а другите бяха върнати. В момента всички сръбски граждани, които минават нашата граница, се предупреждават, че няма да могат да влязат в Гърция", каза още министърът.

Той съобщи, че над 15 екипа на полицията допълнително са насочени натам, освен екипите на Гранична полиция, които са в пълен състав, дори има командировани гранични полицаи да подпомагат движението.

В ранните часове на деня опашката преди границата достигна до около 10 километра. Тръгналите на море към южната ни съседка, предимно румънци и българи, чакаха с часове да влязат в Гърция през единствения отворен за туристи граничен пункт. Малко след 8 часа сутринта гръцките власти преустановиха пропускането на автомобили със сръбска регистрация, тъй като беше въведена забраната за влизане на сръбски граждани на територията на южната ни съседка, както и на туристи от трети страни.

Това предизвика задръстване на самия пункт за обработка на документи. Ето каква беше реакцията на някои от пътуващите пред БНР:

"Безумие е, но не решаваме ние. Ако стане нетърпимо, кръгом и обратно в къщи".

"Предвидихме си малко повече време да тръгнем по-рано, за да можем да стигнем по-рано. Това е положението, чакаме".

"В този пункт само един човек работи. Хората чакат по пет часа".

Сръбски летовници коментираха, че не разбират защо не ги допускат, след като са си набавили всички нужни документи.

Румънски туристи пък се оплакаха пред камерата на БНТ, че за четири часа са изминали едва 4 километра, а отиват в Гърция, за да харчат пари там, а не да ги държат по границите.

ГКПП "Кулата" остана единственият граничен пункт, през който родните туристите могат да влизат в съседна Гърция.

На ГКПП Маказа, ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Ивайловград се пропускат само лица, които имат разрешително за пребиваване или основно местожителство в Гърция.

На пунктовете Илинден и Капитан Петко войвода към Гърция се пропускат товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи, на ГКПП Ивайловград - само сезонни работници.

Не се извършва преминаване през ГКПП Златоград и в двете посоки.

Всички туристи могат да преминат на влизане в България на работещите гранични пунктове без ограничения.