От днес Гърция затваря границите си за сръбски граждани заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в страната им. Забраната е в сила до 15 юли и е в зависимост от епидемиологичната обстановка в Сърбия, предава БНР.

Граничният пункт "Кулата-Промахон" е единственият, през който туристите могат да влизат в Гърция от българска територия.

В момента колоната от леки автомобили и камиони преди "Кулата" вече е над 8 километра.

Засилено е присъствието на полицията и жандармерията по трасето на АМ "Тракия". Органите на реда организират подреждането на автомобилите и поетапното им пропускане към пункта. Присъствие има и по обиколния маршрут през селата, където не се пропускат автомобили, пътуващи за Гърция.

Повечето от туристите очакваха задръстванията и все още имат търпение

От Гранична полиция съобщават за интензивен трафик на вход за леки автомобили на границата със Сърбия при Калотина.

На граничния пункт Видин при българо-румънската граница и на границата с Турция при пункта Лесово трафикът на изход за товарни автомобили е интензивен.

На границата със Северна Македония преминаването на автомобили е нормално.

По информация на гръцките власти само през съботния ден през ГКПП "Кулата" са преминали 20 000 леки коли. На ГКПП "Маказа" няма движение.

Гръцкото правителство още на 1 юли обяви, че ще затвори пункта за туристи, но не го направи.

След това даде срок до 6 юли. Изненадващо обаче в неделя на обяд гръцките власти обявиха, че в 14 ч. затварят "Маказа". Това предизвика хаос сред шофьорите, които бяха тръгнали към гръцкото море.

От българска страна не е имало предупреждение преди пункта, че вече има влязла такава забрана. Единствените пътуващи, които се допускат през "Маказа" до Гърция, са тези, които могат да покажат основателна причина, а не туризъм.

Това са собственици на имоти и хора, които работят там на трудови договори.