Онкоболната Теодора Маджарова, която се подложи на алтернативно лечение в Бразилия заради рак на гърдата, напуска страната днес заедно със съпруга си. Това съобщи Тихомир Тодоров, близък приятел на семейството, пред за bTV. Все още не е ясно обаче кога 32-годишната жена ще се прибере у нас.

От Бразилия до Турция нашата сънародничка ще лети със самолет на турските авиолинии. Очаква се тя да пристигне в Истанбул късно тази вечер. Здравните власти у нас са уверили семейството, че имат готовност да окажат съдействие за транспортирането на жената. Освен от свои близки Теодора ще бъде придружена и от две медицински лица.

"Полетът им е в 9:15 ч. българско време и каца в Истанбул в 21:50 ч. българско време вечерта", каза Тодоров. По думите му в последните Теодора е в стабилно състояние.

"Повечето лекари са на мнение, че е добре след дългия полет да не пътува веднага за България", отбеляза той. "Към този момент още не беше ясно дали веднага ще се приберат към България, или ще останат за няколко дни в клиника в Истанбул. Александър си води тази комуникация с българските власти. Има пълно съдействие от тях", каза още Тихомир Тодоров.

Случаят скандализира институциите, след като стана ясно, че състоянието на онкоболната Теодора се е влошило драстично при престоя й при бразилски лечитер. Близките ѝ подеха дарителска кампания да я приберат в България със специализиран медицински самолет и  успяха да съберат парите - 55 000 евро . Определящата се като медиум Кармен Лазарова, организатор на пътуването на групата до Бразилия, с която е пътувала и Теодора, отрича да е подвела семейството с надежди за чудодейно изцеление. Проверката на здравното министерство обаче показва, че Кармен Лазарова е нарушила закона, като е давала здравни съвети през интернет страницата си, без да има медицинско образование. На Лазарова е връчен акт, според който глобата достига до 10 хиляди лева.