Столичната здравна инспекция е започнала проверка на определящата се като медиум Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това съобщи заместник-здравният министър Бойко Пенков пред bTV тази сутрин.

След зов за помощ семейството на 32-годишната жена успя да събере парите - 55 000 евро, които са нужни за връщането ѝ в България със специален медицински самолет, след като състоянието й рязко се влошило при престоя при бразилски лечител.

"Резултати от проверката ще има до края на деня", категоричен бе Пенков.

Той добави, че за съжаление понякога конвенционалната медицина има определени граници в лечението на различни заболявания.

"Много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване", каза още зам.-министърът.

Той поясни, че регистър на организаторите на пътувания за алтернативно лечение в България има, но в чужбина - не.

По думите му Здравното министерство е разговаряло с Външно, за да се създаде нужната организация по прибирането на Теодора. Когато жената достигне до Европа, от тук може да бъде изпратен спешен медицински екип, който да пътува с нея до София.

Кармен: Аз бях само водач в Бразилия

"Аз съм само водач в Бразилия. Запознах се с Теодора чак в Бразилия. Тази група, която водих, е от 9 човека. Аз попитах за състоянието на хората в групата организаторката им - Валя Лунагорва, която ми каза, че всеки има някакви болежки, но най вече отиват за духовно извисяван", заяви междувременно самата Кармен Лазарова в предаването "На кафе" по Нова телевизия. Според семейството тя е взела от тях 3000 лева за "услугата".

Представящата се за медиум жена говори пред Гала в "На кафе"

Снимка: Нова телевизия

"Аз не съм лечител, аз ходя по цял свят да изучавам какви лечители има, кой с какво се занимава, но не лекувам. Аз не мога да променя хората. Болестта според мен идва от погрешни модели на поведение", увери жената, която преди време разказва в интервю, че Жоао й е върнал зрението.

За да се разбере терапията на Жоао трябва да се разбере какво е човекът. Той има една енергийна матрица, която се състои от много тела. Работата на Жоао Де Деус е духовните лечители на човечеството да дадат допълнителна енергия на тази матрица, която се състои от основни 8 тела и когато телата се настроят наново, тогава човешкото тяло се подобрява", каза още Лазарова по адрес на лечителя, при който е била Теодора.

"Не знам дали Кармен и Теодора са комуникирали преди пътуването. Моята работа бе да организирам логистичната част от пътуването, за да не се занимава Теодора с това. Аз през цялото време си мислих че водачът на групата е запозната със състоянието й. Не съм уведомявал за състоянието на Теодора, аз мислих че всичко е уточнено. Мислех че всичко е ясно. С оглед на това, което Кармен ми е посочила като пример, че е лекувана жена с рак на двете гърди, знаех, че всичко е ясно", каза обаче съпругът на болната жена - Александър.

На това Лазарова отговори, че става въпрос за съвсем различни случаи.

"Аз имам един сериозен грях, защото личната й лекарка каза, че е чувала за този лечител и е съмнителен, пожела ни успех. Когато са били на терапията, Теодора се е оплакала от болки в главата, но Кармен не е обърнала внимание", каза още съпругът.

"Аз разбрах за болежките, бях до нея, успокоявах я", отвърна Кармен Лазарова.